Planinarenje

Tri su planine na sjeveru Hrvatske na koje preporučamo uspon:
Ivanščica, Ravna Gora i Kalnik.

 

Ivanščica najviša je planina u Hrvatskom zagorju. Sjeverna padina koja se spušta u dolinu rijeke Bednje ima izrazitu planinsku karakteristiku, strmu i blago razgranatu. Planinski pojas visine iznad 300 metara pokriven je uglavnom bukovom šumom. U donjim su dijelovima ostaci izvornih šuma hrasta lužnjaka i običnog graba. Unatoč nježnom izgledu izdaleka, u planini postoje strme padine, pa čak i gole stijene. Alpska obilježja sadrže stjenoviti greben Legesičine, stijene ispod Beliga i litice s ruševinama grada Belca na vrhu. Vrh Ivanščice nalazi se na 1060 metara nadmorske visine. Pored planinarskog doma „Pasarićeva kuća“, na vrhu Ivanščice nalaze se dva vidikovca. S manjeg vidikovca „Stričevo“ pruža se pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju. Piramidalni vidikovac, visok 10 metara, izgrađen je na najvišoj točki, a pogled s njega je neusporediv zbog središnjeg položaja u Zagorju!

Ravna Gora najsjevernija je planina i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Njezine južne padine neuobičajeno su strme za brdovito Zagorje, pa relativno niski vrhovi i pridjev “ravna” u nazivu lako mogu prevariti neznalice. Međutim, iako mala večičinom i visinom, Ravna Gora u sebi skriva nekoliko zanimljivih planinarskih odredišta: stijene sa širokim pogledom, dvije planinarske kuće, brojne potoke, nekoliko špilja i prekrasan šumski bazen u planinskom lancu. Najzanimljiviji dio za planinarenje je zapadni dio Ravne Gore, gdje postoje dvije planinarske kuće. Ovaj je dio ujedno i najstrmiji te pruža širok pogled na dolinu Bednje, brojna brda i Maceljsko gorje.

Put na Kalnik odličan je izbor za sve koji žele vidjeti nešto novo i neobično. Za razliku od većine drugih planina u Hrvatskom zagorju, na Kalniku ćete naići na pitoreskne okomite stijene, a posebno je zanimljivo da se ove stijene nalaze na samom rubu prostrane ravnice i zato pružaju širok pogled prema horizontu. Kalničke stijene pružaju se poput ogromnog nazubljenog zida i stvaraju neobičnu sliku za svakoga tko gleda Kalnik s juga, iz pravca Križevaca. Mnogi posjetitelji dolaze automobilom do planinarskog doma i odatle pješače. Posebno je zanimljivo posjetiti kružnu poučnu stazu Kalnik, koja prolazi najvišim vrhom Kalnika – Vranilac. Duga je 5 km i lako se može propješačiti za 2-3 sata. Na putu ćete naići na deset interpretativnih ploča.

Što posjetiti u blizini?

Da biste posjetili Ivanščicu, istražite opcije na sljedećem linku:


Za posjet Ravnoj Gori, pročitajte ovdje:


Za planiranje posjeta Kalniku, posjetite sljedeći link: