BAJNSKI DVORI

Nedaleko prometne ceste Greda-Vinica nalazi se skriveni kompleks Bajnskih dvora.

Iako Bajnski dvori doista jesu dali dva hrvatska bana, ime nisu dobili zahvaljujući tome već zbog svojeg graditelja s početka 17. st. – plemića Bota de Bajne.

Nakon čestih previranja u vlasništvu u prvih 300 godina, preostalu povijest dvorca ukratko bismo mogli podijeliti na nekoliko razdoblja. Razdoblje najvećeg sjaja u 19. stoljeću kada su bili u vlasništvu obitelji Erdödy. Dvorac tada postaje mjesto čuvanja ogromnih zbirki umjetnina: slika najpoznatijih europskih slikara, skupocjenog posuđa, perzijskih sagova, pokućstva i brojnih drugih. Bio je to zaista izložbeni prostor neprocjenjive vrijednosti. Kapelica blizu dvorca izgrađena je u njihovo vrijeme i poslužila kao grobnica obitelji Erdödy.

Razdoblje pada desilo se u danima raspada Austro-Ugarske Monarhije. Seljaci i rudari iz obližnjih ugljenokopa, nezadovoljni tadašnjim vlasnikom, omraženim grofom Feštetićem, te ponukani burnim događanjima u državi, provalili su u dvorac i razrušili ga dinamitom. Sve umjetnine su nestale u plamenu kao i većina dvorca – ostalo je samo istočno krilo s tornjem.

U ostatku dvorca i kasnije dograđenim objektima smjestio se 1961. g. Psihijatrijski odjel Medicinskog centra Varaždin, čiji su kreveti, stolovi, spisi i druge medicinske potrepštine još i danas razbacani po objektima imanja Bajnskih dvora iako je psihijatrija davno preseljena u Varaždin.

KONTAKT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2020 Visit North Croatia

Korištenjem ove stranice,
slažete se s našim pravilima korištenja i privatnosti.