dvorac Feštetić

Dvorac Feštetić nalazi se u Pribislavcu kod Čakovca. Smješten na malom brežuljku s kojeg dominira okolicom, dvorac je stoljećima bio prepoznatljiv simbol Pribislavca i jedan je od rijetkih primjera dobro očuvane međimurske feudalne arhitekture. Iako se dvorac prvi put spominje sredinom 18. stoljeća, današnji izgled dobiva 1870. godine.

Dvorac Feštetić u Pribislavcu zauzima posebno mjesto među rijetko sačuvanom feudalnom arhitekturom u Međimurskoj županiji. Početkom 18. stoljeća u selu je bio dvorac, ali ne onaj koji danas tamo stoji.

Taj dvorac imao je ukupno 11 soba, dvije kuhinje i svetište u napuštenoj kapeli. Dvorište dvorca bilo je prostrano, zaklonjeno i okruženo zidom od opeke. Nešto dalje podignute su dvije zgrade koje su služile za pohranu oružja.
Iz takvih ranijih opisa saznajemo da je još 1831. godine u selu postojala ta građevina oko koje su bili uređeni vrtovi.

Sadašnji dvorac u Pribislavcu izgrađen je 1870. godine na mjestu ranijeg dvorca. Izgradio ga je grof Juraj Feštetić u neogotičkom stilu. Riječ je o prekrasnom obiteljskom dvorcu s brojnim gospodarskim zgradama, vrtovima i parkom, koji je bio okružen visokom zidom. Dvorac je bio bogato opremljen stilskim namještajem, ukrasnim i upotrebnim predmetima i umjetničkim djelima.
Nakon prodaje zagrebačkoj tvrtki Slavonia 1923. godine, dvorac je bio dom viših časnika koji su služili u čakovečkom garnizonu, kao i mnogih drugih korisnika, posebno prosvjetnih radnika i službenika. Svojedobno je bio dom ratne siročadi i djece izbjeglica.
U proljeće 1938. godine pojavila se ideja o uređenju dvorca u školske svrhe, ali 1941. godine dvorac je, zajedno s vojnom opremom, zapaljen. Radovi na pretvorbi dvorca u školsku zgradu nastavljeni su 1946. godine, a škola je još i danas tamo smještena.

Što posjetiti u blizini?