Dvorac Klenovnik

Najveći dvorac u Hrvatskoj je dvorac Klenovnik, u prošlosti opisan kao hrvatski Versailles. Prema najstarijem natpisu u dvorcu, današnji Klenovnik podignut je 1616. godine s latinskim natpisom u unutarnjem dvorištu koji između ostalog kaže: Neka ovaj dom stoji ponosan dok mrav ne popije more i kornjača ne obiđe svijet.

Najveći dvorac u Hrvatskoj je dvorac Klenovnik, u prošlosti opisivan kao hrvatski Versailles. Na njegovom mjestu u srednjem vijeku postojala je tvrđava. Tvrđava Klenovnik prvi put se spominje vrlo rano, 1244. godine, kada ju je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV poklonio varaždinskom gradonačelniku Mihajlu. Kao i svi gradovi u Zagorju, Klenovink je 1456. godine pripadao kralju Matiji Korvinu i njegovom sinu Ivanišu.

Današnji Klenovnik podignut je 1616. godine što znamo prema najstarijem natpisu na dvorcu, koji između ostalog kaže: Neka ovaj dom stoji ponosan dok mravi ne ispiju more i kornjače ne prođu oko svijeta. Današnji dvorac izgradio je ban Ivan II Drašković u obliku četverokrilne, ranobarokne dvokatnice s unutarnjim dvorištem, 90 soba i 365 prozora. Zgrada je građena u obliku kvadrata, s arkadama okrenutim prema dvorištu. Moguće je da je dvorac barem djelomično izgrađen od starog Klenovnika. 

Klenovnik je do sredine 19. stoljeća ostao u vlasništvu obitelji Drašković. Važno je napomenuti da je dvorac Klenovnik nekada bio stalno prebivalište ove obitelji, dok je danas puno poznatiji Trakošćan više služio za privremeni boravak. Pokraj dvorca nalazi se vrt koji je svoj konačni izgled dobio početkom 19. stoljeća. Na istočnom rubu parka bilo je jezero veličine 1,5 hektara.

U 19. stoljeću Juraj VI Drašković prodao je Klenovnik kako bi obnovio Trakošćan i dao mu izgled kojem se i danas divimo. Klenovnik je od tada često mijenjao vlasnike koji nisu znali što bi s tako velikim dvorcem. 1922. godine vlasnik dvorca postao je grof Ivan Bombelles, posljednji vlasnik Klenovnika. 1925. prodao je dvorac i nešto zemlje, a 1927. tamo je otvorena bolnica.

Nekoliko fotografija unutrašnjosti dvorca sačuvano je od početka 20. stoljeća. Danas je ovo Bolnica za plućne bolesti i TBC.

Što posjetiti u blizini?