Dvorac Opeka

Povijest dvorca Opeke seže gotovo 400 godina u prošlost. Njegovi najpoznatiji vlasnici, obitelj Bombelles, renovirali su ga prije nešto više od stotinjak godina i pretvorili prethodni jednokatni dvorac u pravo monumentalno zadnje. Današnjem ruševnom izgledu dvorca možda nedostaje nekadašnji sjaj, ali zato mistike ima u izobilju!

Povijest dvorca Opeka duga je gotovo 400 godina. No, u posjed svojih najpoznatijih vlasnika, obitelji Bombelles, došao je prije nešto više od 150 godina. Marko Bombelles, stariji, obnovio je Opeku, koja je nekada bila prizemnica,i to uglavnom korištenjem kamena iz obližnjeg kamenoloma od kud dolazi ime opeka. Lako možemo provjeriti kada je ta obnova završena – označena je na vrhu istočnog tornja, na kojem je istaknuta godina 1884.

Marko Bombelles mlađi nastavio je raditi na obnovi i dotjerivanju dvorca. Na krajnjoj lijevoj strani najviši je daio dvorca izgrađen upravo u vrijeme mladog Bombellesa. Istočni je dio nadogradio podigavši veliku terasu s pogledom na zavidno uređen park – jedinstveni primjer vrtna arhitektura koja se ne može usporediti s bilo kojim perivojem obližnjih dvoraca. Na tornju usred terase smješten je veliki obiteljski grb, koji i danas stoji te na kojem je grof Marko mlađi zabilježio godinu završetka ovih radova.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, stanovnici dvorca Opeka bili su prisiljeni otići u inozemstvo. Pedesetih godina dvorac je bio uređen za povremene i rijetke posjete Josipa Broza Tita koji je ondje boravio tijekom lovnih izleta u obližnji Zelendvor. Početkom 1970-ih još uvijek se izvještavalo o stabilnim zidovima i krovovima zgrade, a dvorac Opeka još je uvijek bio dovoljno bajkovit da posluži kao set za talijanski film “Privatni poroci, javne vrline”.

Što posjetiti u blizini?