Dvorac Trakošćan

Mnogima koji posjećuju sjever Hrvatske obvezna je jedna lokacija – dvorac Trakošćan. Smješten na visokom brežuljku usred šume, s pogledom na jezero i park. Interijeri koji se mogu vidjeti u dvorcu autentični su ambijenti druge polovice 19. stoljeća. Trakošćan je više od svih dvoraca Hrvatskog zagorja sačuvao duh koji istinski predočuje život visokog hrvatskog plemstva.

Malo je onih koji posjećuju Hrvatsko zagorje, a da ne znaju za dvorac Trakošćan, najposjećeniji, najpoznatiji i vjerojatno najistraženiji dvorac u ovoj regiji. Smješten na visokom, stožastom brdu s pogledom na jezero usred šume i okolni park – slika je mnogima poznata.

Da dvorac nije oduvijek imao takvu reputaciju može se zaključiti iz činjenice da danas ni ne znamo tko je izgradio utvrdu iz 14. stoljeća, jer je Trakošćan u početku imao upravo obrambenu ulogu. Današnji izgled dobiva u 19. stoljeću tijekom restauratorskih zahvata poznate trakošćanske obitelji – Drašković. Dok je Juraj Drašković čekao novce od prodaje drugih imanja i dvoraca kako bi obnovio Trakošćan, povremeno su ga iz sanjarenja prenuli drhtavi zidovi ondašnjeg oronulog dvorca.

No novac je prikupljen, a osim dvorca uređen je i vrt – današnji spiralni prilaz dvorcu izgrađen je prije 150 godina, kao i veliko umjetno jezero koje izvire iz vode obližnjih potoka maceljskog gorja. Stvaranje takvog perivoja bilo je u duhu tada popularnih romantičnih ideja jer Trakošćan nikako nije smio ostati iza drugih dvoraca svoga vremena. Interijeri koji se mogu vidjeti u dvorcu autentični su ambijenti druge polovice 19. stoljeća. No riječi ovdje malo znače – pametnije je uvjeriti se svojim očima!

Iz svih zagorskih dvoraca Trakošćan je najbolje uspio sačuvati duh prošlih vremena koji autentično predstavlja život visokog hrvatskog plemstva.

Što posjetiti u blizini?