Dvorac Veliki Tabor

Dvorac Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika kontinentalne Hrvatske zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim položajem na vrhu Huma Košnićkog, dominirao je Hrvatskim zagorjem više od pola tisućljeća.

Grad Veliki Tabor jedan je od najvažnijih kulturno-povijesnih spomenika profane arhitekture kontinentalne Hrvatske. Veliki Tabor izuzetan je zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Njegov položaj na vrhu vrha Huma Košnićkog, na nadmorskoj visini od 333 m, dominirao je zagorskim krajem više od pola tisućljeća – arhitektura se uklopila s prirodom stvarajući jedinstvenu sliku. Pogled s Velikog Tabora na cijelo Zagorje i dio Slovenije vrlo je impresivan.

Oko vremena nastanka Velikog Tabora mišljenja su podijeljena. Neki tvrde da je najstariji dio Velikog Tabora sagrađen sredinom 15. stoljeća, dok drugi smatraju da je izgradnja najstarijeg dijela započela tek nakon 1502. U posljednje vrijeme, postoji više dokaza koji podupiru verziju o većoj starosti.

U 18. stoljeću polukružne su kule preuređene za stambenu upotrebu, puškarnice su bile zatvorene i napravljeni veći otvori za prozore. U dvorištu su polukružne kule bile povezane zidanim arkadnim trijemom sa vitkim toskanskim stupovima i polukružnim lukovima renesansnih obilježja. S prvog kata trijema na južnoj kuli, zidani most razdvaja ulaz u palaču. Tvrđava je tada bila spremna postati stalni i (relativno) ugodan dom hrvatskog plemstva.

U dvorcu je sada smješten muzej čije će vas izložbe odvesti na putovanje u prošlost. Najpoznatija legenda o tragičnom životu i smrti Veronike Desinićke neizostavan je dio posjeta Velikom Taboru.

Što posjetiti u blizini?