Galerija naivne umjetnosti Hlebine

Poznatu školu naivne umjetnosti u Hlebinama pokrenuo je 1930. akademski slikar Krsto Hegedušić, koji je okupljao i podučavao tehnike slikanja na staklu nadarenim seljacima u čijim je slikama prevladavao društveno kritički sadržaj.
Galerija je osnovana 1968. godine u Hlebinama.

Galerija naivne umjetnosti dio je Muzeja grada Koprivnice, a nalazi se u mjestu Hlebine, na izvoru kajkavske naivne umjetnosti. Kajkavska naivna umjetnost, specifičan je izraz u sjevernoj Hrvatskoj kroz likovne umjetnosti nastale u prvoj polovici 20. stoljeća. Dok je jezgra bila „Hlebinska škola“ nazvana po grupi okupljenoj u Hlebinama, ova umjetnost se proširila dalje prema sjeveru u zagorsko područje.

Stalni postav u galeriji Hlebine uključuje stare majstore naivne umjetnosti: slike Ivana Generalića, Franje Mraza, Mirka Viriusa, Ivana Večenaja i drugih. Arhitektonski gledano, galerija je lijep primjer modernog redefiniranja tradicionalne drvene arhitekture. Upotrebljavajući tradicionalni materijal za izgradnju, galerija je zadržala taj blagi, prirodni duh koji na slikama prenose majstori naivne umjetnosti.

Što posjetiti u blizini?