Grad Čakovec

Stari grad Čakovec, najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju, isprva se spominje kao drvena kurija u drugoj polovici 13. stoljeća. Najistaknutija obitelj Zrinski vladala je Čakovcem pet generacija i pretvorila ovaj dvorac u snažnu nizinsku renesansnu tvrđavu. 

Stari grad Zrinski tvrđava je pretvorena u dvorac u središtu Čakovca, sjedištu Međimurske županije. Kao utvrda prvi put se spominje u 13. stoljeću. Njezin je osnivač grof Dimitrije Čak, po kojem je dobio ime Čakovec.

Vlasnici tvrđave, istodobno gospodari čakovečkih i međimurskih posjeda, često su se mijenjali, a kroz stoljeća su je neprestano nadograđivali, posebno u vrijeme vladavine plemićkih obitelji Zrinski i Althan. Osim njih, utvrdom su upravljali članovi plemićkih obitelji Lacković, Kanižaj, grofovi Celjski, Ernušt, Čikulin i na kraju Feštetić.

Stari grad Čakovec sastoji se od vanjskih obrambenih zidina, bastiona, peterokutnog oblika, koji su izgrađeni u 16. i 17. stoljeću. Unutarnja pravokutna palača izgrađena je vjerojatno u razdoblju obitelji Ernušt (15. stoljeće), obnovljena za vrijeme Zrinskih (16. i 17. stoljeće), a današnji oblik stekla je u vrijeme češko-austrijske obitelji Althan 1743. godine, koji su staru renesansnu palaču pretvorili u monumentalni barokni dvorac. Unutarnju zgradu kompleksa tvrđave Čakovec projektirao je bečki dvorski arhitekt Anton Erhard Martinelli. Oko tvrđave je prostrani park, nazvan park Zrinskih. Spomenik ispred dvorca podignut je u znak sjećanja na poznati Zrinsko-frankopanski ustanak iz 1670. Unutar Starog grada djeluje muzej, otvoren od 1954. godine.

Stari grad Čakovec danas je simbol identiteta i tradicije Međimurske županije. U njemu se nalazi Međimurski muzej s nekoliko odjeljaka (arheološka, etnografska, kulturno-povijesna i umjetnička zbirka) s oko 19.000 eksponata.

Što posjetiti u blizini?