Legenda o Rikardu Lavljeg Srca i tri Bele

Na vrlo malom području, na pola puta starom cestom između Varaždina i Zagreba, tri (polu)ruševna dvorca dijele naziv Bela. Najmlađi u svojoj bijeloj ljepoti privući će poglede s ceste, srednji je skriven na brdu i omeđen ogradom. A ako ste pravi avanturist, prošećite malo planinskim stazama i doći ćete do Puste Bele.

Pusta Bela
Iako bi neinformiran posjetitelj mogao umanjiti važnost ruševina Puste Bele, srednjovjekovni dvorac Bela smatran je jednim od najvećih na prostoru varaždinske županije. Ovo zdanje imalo je blagovaonice, kuhinje, kupaonice, podrum – vrlo luksuzna građevina za opasna srednjovjekovna vremena. Današnji dobro skriveni ostaci u šumi vješto skrivaju legende koje bi zaintrigirale svakog putnika.
Prema prvoj legendi, upravo su ovi zidovi pružali utočište glasovitom engleskom kralju Rikardu Lavljeg Srca kad je bježao od vitezova templara po povratku iz Trećeg križarskog rata. Druga je legenda nešto manje na ponos ove tvrđave: u srednjem vijeku na ovom je mjestu u jednom danu navodno spaljeno šezdeset vještica. No, plamen se vratio – tvrđava je uništena u požaru 1481. godine, kada vlasnici odlučuju napustiti ruševine utvrde. Bela više i nije bila tako bijela.

Bela I
U vrijeme izgradnje dvorca Bela I, opasnost od turskih napada bila je još velika, tako da obrambeni elementi ove zgrade nisu iznenađujući: pokretni most, pravokutni zaštitni toranj na ulazu i okolni jarak.
U to je vrijeme cesta kroz Podrute bila važna veza između Zagreba i Varaždina i služila je za prijevoz hrane, oružja i druge robe. Stoga, osim napada turskih osvajača, Bela je često bila na meti lokalnih aristokrata koji su željeli zadržati vlast nad tako važnom prometnom točkom. U nešto mirnijem 19. stoljeću možete zamisliti prilaz Beli kroz ulicu divljih kestena: bivša obrambena tvrđava pretvorena je u dvorac za ugodan život. Upravo je to razdoblje najpoznatije u životu ove građevine – u vlasništvu Metela Ožegovića, istaknutog u kulturnom i političkom životu Hrvatske, dvorane dvorca igrale su važnu ulogu u šaputanjima i raspravama o preporodu ilirskog naroda. Kasnije je dvorac opet imao priliku služiti kao središte kulture – prije pola stoljeća u staroj kuli dvorca učitelj lokalne škole postavio je radio stanicu koja je jednom tjedno emitirala „zanimljiv program“ za mještane.

Bela II (Nova Bela)
Stotinjak metara od dvorca Bela I sagrađena je još jedna – Bela II ili Podbela. Graditelj ove barokne palače iz 18. stoljeća nije poznat, ali cilindrične kule na uglovima sugeriraju da je građevina možda bila zamišljena s četiri krila i unutarnjim dvorištem. No iz nekog razloga ostala je nedovršena i usamljena u dolini.

Što posjetiti u blizini?