Muzej krapinskih neandertalaca

Nalazište krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Krapinski muzej neandertalaca jedan je od najmodernijih muzeja na svijetu koji svojim interaktivnim sadržajima unosi posjetitelja u novu dimenziju.

Novi Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se u blizini svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“, što ga čini jedinstvenim kompleksom vrijednim posjeta. Arhitektura muzeja dizajnirana je da podsjeća na stanište prapovijesnog čovjeka: polu-špilja, čiji su volumen, proporcije i pročelje rezultat analize drevne krapinske polu-spilje. Originalna spilja, odnosno mjesto nalazišta, više ne postoji kao rezultat urušavanja.

Zgrada muzeja uklopljena je u okolno okruženje smješteno između dva brežuljaka, pri čemu je vidljiva samo prednja strana, obložena žutim miocenskim pijeskom. Unutrašnjost Muzeja izrađena je od betona i dizajnirana tako da oponaša kamen, pojačavajući učinak prapovijesnog staništa, dok posjetitelj, poput nekadašnjeg neandertalskog čovjeka, može promatrati okolinu.

Na dva kata izložbenog prostora obilazak je zamišljen poput vijuganja labirintom tijekom kojeg posjetitelj putuje u prošlost. Ritam i gustoća izložaka se mijenjaju, kao i boje okolnog prostora, njegovi zvukovi, mirisi i atmosfera. Organski arhitektonski oblik simbolizira utrobu, embrij, puževe spirale ili repliku ljudskog mozga. To zapravo odgovara mjestu i značaju neandertalaca u evoluciji čovječanstva.

Što posjetiti u blizini?