Muzej seljačkih buna

U baroknom dvorcu iz 18. stoljeća nalazi se Muzej seljačkih buna, osnovan u spomen na veliku seljačku pobunu iz 1573. Muzej prikuplja materijal koji se odnosi na seljačke ustanke, živote plemića i seljaka, te predmete iz kulturne, povijesne i umjetničke baštine Hrvatskog zagorja.

Muzej je osnovan i otvoren za javnost povodom 400. obljetnice velike seljačke bune iz 1573. Smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća. Na mjestu stare srednjovjekovne utvrde, ovaj dvorac sagradio je Krsto Oršić, član stare hrvatske plemićke obitelji, i njegova bogata supruga Josipa, rođena Zichyi. Dvorac je sagrađen 1756. godine, što je zabilježeno na ulaznom portalu gdje je prije toga bio grb obitelji.

Tlocrt je u obliku slova L, a treće krilo nekada se nastavljalo na stariji dio dvorca. U 19. stoljeću, nakon velikog potresa, klasicistički trijem dodan je sa zabatom i dorskim stupovima. U dvorcu je sačuvana kapela s iluzionističkim freskama, alegorijski prikaz četiri kontinenta i oslikan barokni oltar s prizorima iz života svetog Franje Ksaverskog, koje je naslikao poznati majstor Anton Lerhinger. Posljednji članovi obitelji Oršić napustili su dvorac 1924. godine.

Jedno vrijeme je u dvorcu bila osnovna škola, a koristila ga je i lokalna zajednica. Krajem šezdesetih i početkom 1970-ih dvorac je potpuno obnovljen i postao je dom Muzeju seljačke bune. Oko dvorca nastaje ukrasni vrt s domaćim i egzotičnim biljnim vrstama. 

Nova stalna izložba, otvorena u ljeto 2002., osim Seljačke pobune 1573., pokazuje razvoj feudalizma na području sjeverozapadne Hrvatske. Muzej prikuplja građu koja se odnosi na seljačke ustanke, život plemića i seljaka te kulturološke i povijesne objekte iz baštine Hrvatskog zagorja.

Što posjetiti u blizini?