Rimske iskopine Aquae Iasae

Na području današnjeg grada Varaždinskih Toplica nalazilo se rimsko naselje Aquae Iasae (1-4 st.). Drevni kompleks sastojao se od kupališnog dijela s bazenima i kupališnom bazilikom, foruma okruženog trijemovima, s nadaleko poznatim izvorom termalne ljekovite vode, i kapitola.

U doba antike na području današnjeg grada Varaždinskih Toplica nalazilo se čuveno rimsko naselje Aquae Iasae (1-4. Stoljeće). Dobar strateški položaj, blaga klima i specifična geološka pozicija s termalnim izvorima bili su glavni razlozi naseljavanja na ovom području tijekom više tisućljeća. 

Zahvaljujući sustavnim arheološkim istraživanjima u Varaždinskim Toplicama, koja se provode od 1953., otkriven je kompleks rimske arhitekture na površini od 6000m2, u različitim fazama gradnje od 1. do 4. stoljeća. Antički kompleks sastoji se od kupališnog dijela zgrade, bazena, foruma okruženog trijemovima na kojima od rimskih vremena do danas teče nadaleko poznati izvor termalne ljekovite vode, te kapitol.

Svi dijelovi ovog kompleksa, čiji su zidovi sačuvani u visini od 2 do 3 metra, bogato su opremljeni izuzetno dobro očuvanim tehničkim, civilizacijskim i kulturno-umjetničkim sadržajima toga vremena: rimsko korištenje termalnih izvora, sustav kanala za opskrbu i odvodnju ljekovite vode, sustavi grijanja, kvalitetni podovi, kameni pragovi, zidne freske i skulpture.

Prirodni izvor termalne vode od 58 Celzijevih stupnjeva na području Varaždinskih Toplica nalazi se u današnjem arheološkom parku na prostoru Foruma, a arheološka istraživanja potvrdila su njegovu uporabu tijekom više od 2000 godina. Oko tog izvora termalnih ljekovitih voda u rimsko je vrijeme izgrađeno naselje – trijem, tribina i kapitol. Sačuvani su hramovi posvećeni Minervi, Jupiteru i Junoni.

Provedeno istraživanje pružilo je izuzetno zanimljive podatke o načinu na koji su Rimljani koristili termalnu vodu, odnosno izvorište. Pokazalo se da je prirodni izvor ograđen velikim bazenom veličine 8 x 13,5 metara, koji je bio izgrađen od velikih kamenih blokova, a voda je kanalizacijskim sustavom odvođena u kupališni dio. Otkriven je i kanal. Do sada je jedini sličan primjer takvog bazena pronađen u Engleskoj u rimskom naselju Aquae Sulis (Bath), pa je ovaj primjer iz Varaždinskih Toplica izuzetno važan za poznavanje dostignuća rimske gradnje.

Što posjetiti u blizini?