DO ČANJEVA UZ SNJEŽNU MEĆAVU

Posjet utvrdi Čanjevo već je duže vrijeme na popisu mjesta koja treba istražiti. A kako to obično bude s dugotrajnim planiranjem, stavka koju ne možeš unaprijed uračunati uzme stvari u svoje ruke. U ovom slučaju – snijeg. Iako ništa dovoljno ozbiljno da bi nas zaustavilo u nakani, ipak smo ostali dobro išibani vjetrom i uskraćeni za nešto bistriji pogled u nizinu.

Utvrda Čanjevo

Ostaci utvrde Čanjevo nalaze se na obroncima Kalničkog gorja, na brdu iznad istoimenog naselja. Kao rezultat restauratorskih pothvata od prije 15 godina, lako je maštu nadovezati na postojeće zidove, kule i stepeništa da bi zaključili kako je ova utvrda nekad izgledala – a zaključit ćete da je bila prilično velika! Čanjevo je igralo važnu ulogu u obrani cijelog kalničkog kraja od neprijateljskih napada i činilo lanac obrane s ostalim obližnjim utvrdama: Kalnika s jedne, Pake s druge i Bisaga s treće strane.

Konzervacija utvrde Čanjevo provodila se od 2004. do 2006.

Zanimljiva je informativna ploča s pogledom na utvrdu koja govori da je ovo mjesto puno starije od srednjovjekovnih fortifikacijskih ambicija. Na istoj lokaciji već oko 3000. godine prije Krista postojalo je manje naselje s kulturom koja spada u bakreno doba. I mi kao i naši preci slažemo se da je lokacije odlična ako želite pogled na dolinu u svim smjerovima, bilo u svrhu obrane ili razgledavanja lijepog kalničkog kraja.

Čak i ostaci ostavljaju dojam nekadašnje veličine ove građevine

Spomenimo još samo da rijetke knjige koje pišu o utvrdi Čanjevo navode kako lokalno stanovništvo naziva ovo brdo “gradskim vrtom.” Nažalost, lokalaca nije bilo na vidiku da provjerimo teoriju pa ćemo se izgleda vratiti u neko toplije doba – ne toliko da pitamo nego da provjerimo izgled Čanjeva u drugačijem ambijentu.

KONTAKT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2020 Visit North Croatia

Korištenjem ove stranice,
slažete se s našim pravilima korištenja i privatnosti.