Picokijada

Prožeto tradicijom i ponosom, Đurđevačani su u gotovo pola stoljeća uspjeli postići izvrstan kulturni, povijesni, folklorni, etnografski, gastronomski, sportski, zabavni i turistički proizvod koji je poznat i izvan granica Hrvatske o čemu svjedoči više od 30.000 posjetitelja Picokijade svake godine.

Očuvanjem podrijetla i tradicije podravske regije Đurđevca dominira događaj „Podravina od ljeta do ljeta“, uz poznatu legendu o Ulama-begovom napadu na Đurđevac u 16. stoljeću. Ulice Đurđevca tada prezentiraju odavno zaboravljen način života. U povorci kočija neki će se još možda prisjetiti svojeg djetinjstva, a mladi će prvi put vidjeti stare alate i zanate, zaboravljene običaje i nošnje, radove u polju i oko kuće.

Očuvanje originalnosti i tradicije u podravskoj gastronomiji prikazano je u dva događaja tijekom Picokijade, kroz izložbe torta i ručnih radova „Diganke, zlevanke i prkači“ i „Picoki po piščoke“, koje prikazuju tradicionalnu hranu podravskog kraja. Prvi, uz najljepše primjere tradicionalnih rukotvorina, predstavlja starinske kolače podravskog kraja. Drugi se fokusira na pripreme jela od piletine i natjecanja u potrazi za novim i originalnim načinima, ali i zadržavanju starih originalnih okusa s podravskog menija.

Što posjetiti u blizini?

Posjetite službene stranice Picokijade: