Seljačka buna: bitka kod Stubice

Riječ je o scenskom prikazu seljačke bune pod vodstvom Matije Gupca i završne bitke tog sukoba uz sudjelovanje brojnih statista i članova udruga iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske.

Uoči godišnjice Seljačke bune, odnosno njezine posljednje bitke kod Stubice koja se održala 9. veljače 1573., u Donjoj Stubici se održava dvodnevna manifestacija pod nazivom Seljačka buna. Ova manifestacija započela je 2008. godine, a organizira je Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice.

Događaj prikazuje prikaze iz priče o Matiji Gupcu i njegovom poticanju seljaka na bunu, kao i prikaz završne bitke uz sudjelovanje brojnih statista i članova različitih udruga iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske, čineći je međunarodnom .

Događaj započinje poticanjem seljaka na pobunu. Seljački vođe okupljaju se ispred rodne kuće Matije Gubca i, vođeni njime, odlaze prema danas poznatoj Gupčevoj lipi. Tamo ih susreću nezadovoljni seljaci i započinje njihovo naoružavanje.

Glavni događaj kod dvorca Golubovca, Bitka za Stubicu, koju su statisti priredili u srednjovjekovnim kostimima kao feudalci i seljaci, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerno prikazuje završnu bitku iz poznate povijesne priče.

Što posjetiti u blizini?

Adresa dvorca Golubovca kod kojeg se bitka održava:

Krapinsko-zagorska županija
Dvorac Stubički Golubovec
Donja Stubica

Navigacija: XXHR+QH Donja Stubica