Jedna od najpoznatijih spilji na svijetu, barem u paleontološkim i arheološkim krugovima, je Vindija. Zašto? Tijekom istraživanja ove spilje otkrivene su kosti neandertalaca i upravo je njihovim proučavanjem potvrđeno da u suvremenom čovjeku ima neandertalskog gena. No kada posjetite Vindiju više od znanstvenih činjenica zaokupit će vas njezina veličina i šarene naslage koje se talože već 400 000 godina.

Što očekivati od posjeta Vindiji?

Prije svega treba napomenuti da ulaz u samu spilju trenutno nije moguć radi sigurnosti kako ovog važnog lokaliteta tako i posjetitelja, ali je zbog veličine otvora itekako zanimljiva za promatranje izvana. Oduševit će vas stijene iz čijih se prošaranih zidova jasno može iščitati taloženje tijekom prošlosti, a informativna tabla ispred spilje ispričat će što ta prošlost skriva. Tako su osim neandertalaca za koje se smatra da su boravili ovdje do prije 33 000 godina, u Vindiji pronađeni ostaci brojnih izumrlih životinja (najviše spiljskog medvjeda), oruđe iz doba paleolitika, keramika iz raznih prapovijesnih razdoblja, ostaci suvremenog čovjeka (Homo sapiens) i još štošta.

I danas okružena gustom šumom, Vindija će vam vrlo lako dočarati kako je mogao izgledati svijet kada su njime hodali naši izumrli preci. No ova 50 metara duboka, 28 metara široka i 20 metara visoka spilja i dalje je vrlo živa—neprestano kapanje vode podsjeća da se promjene u njoj itekako događaju, iako su prespore da ih ljudsko oko uoči.

Kako doći do spilje Vindije?

Parkirajte na uređenom parkingu u Rijeci Voćanskoj, a zatim nastavite pješice šumskom stazom s druge strane ceste. Hodat ćete uz manji potok i lagano se uspinjati desetak minuta sve dok ne dođete do znaka za skretanje dublje u šumu prema spilji. Odavde ima još tri minute nešto strmijeg uspona.

U blizini spilje ima dovoljno informacija za one koji žele naučiti više o ovom lokalitetu i ljudskim i životinjskim nalazima. Ovdje još možemo ukratko predstaviti nama najzanimljivije stanovnike Vindije—neandertalce. Iz istraživanja u Hrvatskoj i diljem svijeta zaključeno je da su živjeli u malim skupinama, do deset jedinki, te da su većinu svog vremena provodili na otvorenim staništima, travnjacima i šumama, ali su kao zaklon često koristili spilje. Znali su se koristiti vatrom, a ona im je služila za pripremu hrane, za obranu, lov, kao izvor svjetlosti i za ogrjev. Zabilježeno je da su izrađivali odjeću od životinjske kože i krzna te čak i nakit. Na mnogim fosilnim ostacima uočeni su tragovi zaliječenih ozljeda i patološke traume kostiju, što ukazuje na to da su neandertalci vodili brigu o bolesnima te da su se skrbili za članove svoje zajednice. Vjeruje se da su mogli govoriti, iako ne poput modernih ljudi, a na nekim je nalazištima potvrđeno da su neandertalci imali ukopne rituale.

Ako vam se čini fascinantnim, posjet Vindiji je prilika da posjetite nekadašnji dom ovih izumrlih predaka. No ne treba ni spomenuti da je Vindija okružena prekrasnom prirodom za koju nije potreban poseban interes za prošlost, već samo interes za uživanje.

Želite li produžiti svoj boravak u ovom dijelu sjeverne Hrvatske, posjetite Vinicu i njezine povijesne građevine i parkove ili krenite u istraživanje još jedne obližnje spilje, Velike pećine ili Mačkove špilje, do koje ćete se ipak nešto više morati potruditi da je pronađete. Saznajte OVDJE.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »