Arboretum Opeka

Pored dvorca Opeka postoji perivoj kakav nije imao ni jedan dvorac u Hrvatskom zagorju. Ono što Opeku čini jedinstvenom i vrijednom je bogatstvo mnogih egzotičnih biljnih vrsta iz cijele sjeverne hemisfere. 

Zbog svojih vrijednosti, park je danas spomenik vrtne arhitekture. Šetajući njegovim stazama, s povremenim pogledom na ruševan ali ipak romantični dvorac, naći ćete se u sasvim novoj dimenziji ispunjenoj zelenilom i prekrasnim mirisima.

Vrt krajobraznih i romantičnih karakteristika, jedinstveno oblikovan zbog uporabe brojnih biljnih vrsta raznih oblika i sorti. Iako nije bio zamišljen kao arboretum već kao perivoj uz dvorac, zbog bogate dendrološke zbirke Opeka je stekla status arboretuma i to jedinog zaštićenog u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Zbog specifične mikroklimatske uvjetima i tla, mjesto je pogodno za dobar razvoj biljnih vrsta, zbog čega su uspješno narasle brojne egzotične biljke koje grof Bombelles nabavljao iz cijelog svijeta. Mnoge su vrste sačuvane do danas, od kojih su neke značajne zbog starosti od preko 150 godina i dimenzija koje su dostigle, dok su druge jedinstvene zbog svojih visokih estetskih svojstava ili rijetkosti. Nekoliko značajnih primjeraka pobliže je objašnjeno je na edukativnim panoima uz put.

Park kakav danas poznajemo počeo se oblikovati sredinom 19. stoljeća, kada je grof Marko Bombelles postao vlasnik imanja, a dvorac počeo preuređivati u duhu historicizma. U povoljnim klimatskim uvjetima uspješno su uzgajane mnoge egzotične vrste koje je grof Bombelles donio sa svojih putovanja, čime je perivoj oko njegova dvorca pretvorio u pravi arboretum.

Što posjetiti u blizini?