Gupčeva lipa

Kad u Gornjoj Stubici stojite ispod 9 metara visoke lipe, vi ste u društvu jedinog živog svjedoka čuvene seljačke bune iz 1573. Legenda kaže da je pod tim drvetom Ambroz (Matija) Gubec okupio istomišljenike koji su pristali pobuniti se protiv terora plemstva. Možete li zamisliti kakve sve  uspomene ovo drvo drži? 

Gupčeva lipa jedini je živi svjedok Seljačke pobune iz 1573. godine (ili barem jedini za kojeg znamo). Legenda kaže da je upravo pod tim drvetom Gubec okupio svoju vojsku i pokrenuo pobunu. Danas lipa ima visinu od 9 m i deblo s opsegom 4,70 m te je prirodna rijetkost sa svojom dobi i dimenzijama. Od 1957.g. lipa je proglašena prirodnim spomenikom, stavljena je pod zaštitu države i danas je zaštićeni spomenik kulture.

Lipa je bila uobičajena vrsta u Hrvatskom zagorju, obično se sadi pored kuće ili crkve jer simbolizira prijateljstvo, ljubaznost i odanost. Kad je u pitanju Gupčeva lipa, zanimljiva je činjenica da je 2007. bilo odsjećeno 50 grana s drveta za daljnji uzgoj, tako da će uvijek biti potomaka ovog nevjerojatnog stabla, ne samo rijetkog zbog dobi već i dimenzija. To je bio početak prvog živog arhiva u Hrvatskoj.

Što posjetiti u blizini?