Jezero i park Trakošćan

Posebna i prepoznatljiva karakteristika dvorca i parka Trakošćana je veliko umjetno jezero koje se prostire na 17 hektara, a duboko je oko 2,5 metra. Uz jezero postoje pješačke staze koje ovo mjesto čine jedinstvenim i nezaboravnim šetališnim doživljajem. Poučna staza oko jezera upoznaje posjetitelja s prirodnim vrijednostima park šume Trakošćana i okolice. Duga je 5 km i potrebno je 2 sata sporog hoda da se prođe u cijelosti.

Perivoj dvorca Trakošćana jedna od najljepše formiranih parkovnih cjelina s bogatom vegetacijom, koja pruža jedinstven doživljaj netaknute prirode. Obuhvaća prostor parka oko samog dvorca, kao i okolni šumski prostor oko jezera Trakošćan. Područje parka oko dvorca Trakošćan tipičan je primjer romantičnog parka iz 19. stoljeća koji je do danas sačuvan u gotovo izvornom obliku.

Park je dijelom nastao iz šume običnog hrasta od čega su pojedini primjerci starih hrastova ostali do danas. U parku su posađene različite egzotične vrste drveća, što vrlo efektno utječe na sezonsku paletu boja kroz godišnja doba. Izrazita karakteristika perivoja je veliko umjetno jezero, čija površina iznosi oko 23 ha.

Nije poznato tko je i kada sagradio Trakoščan. Izgrađen je vjerojatno početkom 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. Trakošćan je bio jedno od najvećih feudalnih imanja u Hrvatskoj i 400 godina bio je u vlasništvu obitelji Drašković.

Današnji izgled dvorca datira iz sredine 19. stoljeća kada je grof Juraj VI Drašković obnovio ruševni srednjovjekovni grad i pretvorio ga u udoban i raskošan dvorac. Dvorac je obnovljen u neogotičkom stilu, a paralelno s rekonstrukcijom dvorca, obavljeni su i radovi preuređenja okolice i stvaranja umjetnog jezera, kao i uređenja okolnog romantičnog parka.

Što posjetiti u blizini?