Kameni vrh Gaveznica

Kameni vrh Gaveznica predstavlja trag vulkanske aktivnosti u geološkoj prošlosti Hrvatskog zagorja. Ovo je jedino poznato nalazište poludragog kamena u Republici Hrvatskoj (ahat) i jedini sačuvani fosilni vulkan. 

Gaveznica-Kameni vrh je brdo sačinjeno od stijena andezita, vulkanske breče i tufa, te predstavlja trag vulkanske aktivnosti u geološkoj prošlosti Hrvatskog Zagorja. Nekadašnji brežuljak Kameni vrh (373 m) danas je ogromna rupa napuštenog kamenoloma Gaveznica, koja izgledom podsjeća na grotlo nekadašnjeg vulkana koji se ovdje nalazio.

Područje nema značaja za komercijalnu eksploataciju ahata, već predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost. Vulkan ovog brda bio je najaktivniji prije 22 milijuna godina, a vremenom su mu vrhove isprala razna mora koja su se pojavljivala i nestajala u geološkoj povijesti ovog dijela planeta. 

Tijekom geološke prošlosti na području sjeverozapadne Hrvatske bilo je nekoliko vulkanskih faza, a stijene nastale njihovim aktivnostima najvećim su dijelom erodirane, tektonski transportirane ili prekrivene mlađim sedimentima. Izuzetak je fosilni vulkan Gaveznica – Kameni vrh u Lepoglavi u kojem su lepoglavski zatvorenici gotovo pola stoljeća (1923. – 1967.) vadili vulkansku stijenu, tzv. hiperstenski andezit, vrlo čvrstu i pogodnu za cestovne podloge. Eksploatacijom vulkanske stijene otkopan je sam ”dimnjak” vulkana, što je uzrokovalo nastanak dubokog klizišta s padom prema krateru vulkana.

Gaveznica – Kameni vrh je i arheološko nalazište koje je 1936. godine obišao i opisao Stjepan Vuković. Na samom vrhu nekadašnjeg brda pronađeni su ostaci pretpovijesnog naselja kasnobrončanog doba.

Što posjetiti u blizini?