Marina Prelog

Preloško jezero umjetno je jezero u Međimurskoj županiji koje vas poziva na uživanje u prekrasnom krajoliku u laganoj šetnji uz vodu, jedrenje brodicama, istraživanje prekrasnog svijeta ptica i riba. Ili možete samo sjediti uz vodu, uz šalicu čaja ili kave – treba li išta više?

Zanimljivo je znati da je mjesto današnjih voda nekada bila šuma, posječena da bi napravila prostor za umjetno jezero. Ako pogledate vrlo pažljivo, i dalje tu i tamo možete vidjeti trupce kako vire iz vode. To je posebno vidljivo kada je vodostaj nizak. Općenito, dubina jezera je 1 ili 2 metra kod obale, a na najdubljim mjestima uz branu dolazi do 25 metara.
Iako je tim činom uništeno prirodno stanište brojnim životinjskim vrstama, neke ptice su profitirale: zimi dolaze na preloško jezero kako bi se hranile ribama jer su ostale vode u okolici zaleđene.
Uz jezero je kafić u kojem možete naručiti i hranu. Ako ste ljubitelj odlaska u teretanu, onda je ovo mjesto apsolutni “must see” za vas jer ima opremu za vježbanje na otvorenom, uz jezero.

Što posjetiti u blizini?