Planina Ivanščica

Ivanščica s visinom od 1061 metra najviša je planina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vrh Ivanščice najviša je točka Hrvatskog zagorja i ujedno točka vidikovca čiji pogled seže najšire cijelom regijom. 

Ivanščica je najviša planina u Hrvatskom zagorju Sjeverna padina koja se spušta u dolinu rijeke Bednje izrazitih je planinskih karakteristika, strma i razgranata.

Ivanščica je dugačka oko 30 km, a široka do 9 km. Proteže se u smjeru istok-zapad i pravi je primjer lančane planine, s najvišim vrhom od 1060 metara. Prvi drveni vidikovac na vrhu podignut je 1893. godine, a danas na njenoj najvišoj točki stoji željezna piramida visoka 10 m. U pred-osmanskom i osmanskom razdoblju Ivanščica je igrala važnu stratešku ulogu, zbog čega su na njoj izgrađene brojne obrambene utvrde koje i danas stoje na planini kao impozantne ruševine. Planinski pojas izad 300 metara pokriven je uglavnom bukovom šumom. U donjim dijelovima su ostaci izvornih šuma hrasta lužnjaka i običnog graba. Unatoč nježnom izgledu, u planini postoje velike padine, pa čak i gole stijene. Alpska obilježja sadrže stjenoviti greben Legesičine, stijene ispod Beliga, i litice s ruševinama grada Belca na njihovom vrhu.

Vrh Ivanščice nalazi se na 1060 metara nadmorske visine. Pored planinarskog doma „Pasarićeva kuća“, na vrhu Ivanščice nalaze se dvija vidikovca. S točke vidikovca „Stričevo“ pruža se pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju. Piramida visoka 10 metara, izgrađena je na najvišoj točki i nema premca u pružanju pogleda zbog središnjeg položaja u Zagorju. Građena je od željeza na betonskim temeljima. Oko planinarskog doma, otvorenog vikendom, nalaze se drvene klupe i stolovi.

Što posjetiti u blizini?