Planina Kalnik

Kalnik se nalazi na granici između Zagorja, Prigorja i Podravine, oko 80 km od Zagreba. Ovdje posjetitelje dočekuje slikoviti šumski život, poučna staza i ostaci dviju starih tvrđava. Manja se nalazi na vrhu Malog Kalnika, a veća tvrđava na Velikom Kalniku. Izlet na Kalnik izvrstan je izbor za sve one koji žele vidjeti nešto novo i neobično zbog prekrasnih pogleda koji se pružaju s vrha.

Izlet na Kalnik odličan je izbor za sve koji žele iskusiti nešto novo i neobično. Za razliku od većine drugih planina u Hrvatskom zagorju, na Kalniku ćete naići na slikovite strme stijene (zvane još Zubovi), a posebno je zanimljivo da se ove stijene nalaze na samom rubu prostrane ravnice i zato pružaju širok pogled. Kalničke stijene pružaju se poput ogromnog nazubljenog zida i stvaraju neobičnu sliku za svakoga tko gleda Kalnik s juga, iz pravca Križevaca.

Kalnik se nalazi na granici područja Zagorja, Prigorja i Podravine, oko 80 km od Zagreba. Ovdje posjetitelje dočekuje slikoviti šumski svijet, poučna staza i ostaci dviju starih tvrđava. Manja od njih nalazi se na vrhu Malog Kalnika, a veća na Velikom Kalniku. Tvrđava Veliki Kalnik svojedobno je proglašena čak kraljevskom palačom. Bilo je to u vrijeme kralja Sigismunda, čija je žena Barbara Celjska, također poznata u legendi kao “Crna kraljica”, često dolazila ovamo. Grad se prvi put spominje u 13. stoljeću i sastojao se od tri dijela. Prvi je sagrađena za vrijeme tatarske invazije kad se kralj Bela IV skrivao u utvrdi neko vrijeme. Prema legendi, stanovnici okolnih sela kralja su hranili šljivama, zbog čega im je dodijelio plemenitu čast.

Većina posjetitelja obično se vozi automobilom do planinarskog doma, a odatle nastavi pješke do vrha Kalnika. Posebno je zanimljivo posjetiti kružnu poučnu stazu Kalnik, koja prolazi najvišim vrhom Kalnika – Vranilac. Duga je 5 km i lako se može prošetati za 2-3 sata.

Što posjetiti u blizini?