Planina Ravna gora

Posjet Ravnoj gori, maloj planini u Hrvatskom zagorju, može biti ugodna šetnja od dvorca Trakošćana do vrha ili nezaboravna i uzbudljiva avantura kroz stijene Velike pečine. Obje varijante vode na skromni vrh od 680m s kojeg se otvara prekrasan panoramski pogled na Kalnik na istoku, preko planine Ivanščice, Medvednice do Strahinjščice, a za lijepog vremena sve do Kamniških Alpa u Sloveniji.

Ravna Gora je najsjevernija i jedna od najzanimljivijih planina u Hrvatskom zagorju. Njegove južne padine neuobičajeno su strme za brdovito Zagorje, tako da relativno niski vrhovi i pridjev “ravna” u nazivu lako mogu prevariti. Međutim, iako male veličine i visine, Ravna Gora skriva nekoliko zanimljivih planinarskih odredišta: stijene sa širokim pogledom, dvije planinarske kuće, brojne potoke, nekoliko špilja i prekrasan šumoviti bazen. Najzanimljiviji dio za planinarenje je zapadni dio Ravne Gore, gdje postoje dvije planinarske kuće. Ovaj je dio ujedno i najstrmiji te ima širok pogled na dolinu Bednje, brojna brda i planine maceljskog gorja.

Uspon na vrh od 680m može biti intenzivna šetnja ili prava planinarska avantura preko oštrih stijena zvanih Velike pećine. Sam vrh smješten je u sredini šume, na vrhu je postavljena željezna piramida, iz koje puca neometan pogled u svim smjerovima, što je prava nagrada za sve ljubitelje prirode i planina.

Što posjetiti u blizini?