Ušće Mure u Dravu

Rijeke uvijek karakterizira jedna vrlo neobična osobina – one u isto vrijeme spajaju i razdvajaju. Njihova korita korištena su kao međa, a njihove vode kao veza s, često, dalekim krajevima. Ušće Mure u Dravu savršeno prezentira ovu isprepletenost riječnih uloga.

S Hrvatske strane, Ušće je smješteno u općini Legrad na sjeveru Koprivničko-križevačke županije. Ako ćete auto-navigacijom poželjeti stići do ove točke, naziv lokacije je izletište Halasz Csarda, što dobro upućuje tko moći noge na suprotnoj strani. Mađarska obala je dovoljno blizu da možete mahnuti susjedima ili osluškivati mađarski vlak čija stanica je tik uz Dravu – bez brige, razumjet ćete ga, mađarski vlakovi govore isto kao i hrvatski.

Ako dođete do izletišta Halasz Csarda doći ćete zapravo na obalu Drave, Mura iz ove točke nije vidljiva. Samo ušće nalazi se nešto sjevernije, a između njega i vašeg pogleda s obale smjestila su se dva otočića s bujnom vegetacijom koja brzo vraća pogled. No to neće umanjiti ljepotu prirode jer je veći dio ušća zaštićen kao Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut. Zbog izuzetnih prirodnih vrijednosti, šire područje Ušća Mure se naziva i Hrvatska Amazona.

Da priroda uvijek može iznenaditi, govore nam i sljedeće činjenice: Ušće Mure u Dravu je jedno od posljednjih preostalih sačuvanih sustava nizinskih rijeka u Europi jer su obje rijeke uzvodno regulirane i izmijenjene ljudskom rukom. Ovdje u divljini one, posebice Drava, neprekidno stvaraju nova staništa i obnavljaju postojeća što održava veliku biološku raznolikost. Područje ušća Mure u Dravu nalazi na sjeveroistočnoj strani Legrada. Zanimljivost na koju smo putem naišli: Legrad je prije 1710. godine bio na području Međimurja, no Drava je promijenila tok i „premjestila“ ga u Podravinu.

Što posjetiti u blizini?