Vražji stolček

Pogled s Vražjeg stolčeka na dolinu rijeke Bednje i obronke planine Ivanščice ostavlja bez daha, a dramatičnost pejzaža kao da ne pripada inače pitomom Zagorju. Ipak, tu je i vrijedi svakog koraka u tih dvadeset minuta pomalo skliskog uspona.

Do Stolčeka je potrebno tek nekoliko minuta hoda od parkinga do kojeg će vas dovesti navigacija. S druge strane ceste kreće uspon po vrlo dobro utabanom putu. Nema markacija pa netko tko dolazi prvi put treba obratiti pozornost na sljedeće: nakon nekoliko minuta hoda uzbrdo s desne strane naići ćete na manju ravninu (livadu) nakon koje se, par metara dalje, skreće s glavnog na manji puteljak desno u šumu. Tim putem uskoro ste kod Stolčeka, iako korijenje i ponekad strma uzbrdica otežavaju šetnju.

Inače, na vrhu brežuljka iznad Vražjeg stolčeka postojala je impozantna građevina dugačka 150 i široka 25 metara, čije se ruševine još naziru, no danas nije jasno iz kojeg razdoblja potječe. Iako su pronađeni ostaci ljudskog djelovanja iz dalje prošlosti, spomenuta građevina vjerojatno je izgrađena kao mjesto odmora na putu u Svetu zemlju za vrijeme križarskih ratova. Informativna točka o spomenutoj građevini nalazi se u podnožju brežuljka, uz cestu s koje kreće put prema Stolčeku.

Što posjetiti u blizini?