STARI GRAD VELIKI KALNIK

Jednom kad se nađete ispod zidina kalničkog starog grada, pogled na to veličanstveno zdanje “u kamenu” još će vam dugo ostati urezan u pamćenje. Sve do trena dok ga ponovo ne posjetite. Veličina ovog burga, njegov monumentalni izgled, duga povijest i idealna pozicioniranost, kao uostalom većine građevina takvog tipa, zasigurno su dovoljni da mu se opet i opet vraćate.

Kad kažemo duga povijest, koristimo puno značenje te riječi. Stari grad Veliki Kalnik u pisanim se dokumentima spominje prvi put 1243. godine. Kralj Bela IV. tada ga spominje kao važnu točku u obrani teritorija od tatarskih napada, jer su njegovi bedemi, snažni poput litice uz koju stoje, bili nepremostiva prepreka za bilo kojeg neprijatelja. Iskušajte se i sami u vojnom planiranju kad se nađete podno grada – kako biste ga osvojili? Današnji izgled, doduše, nešto je drugačiji od onog kojeg je opisivao Bela jer su burgu kroz vrijeme dodavane građevine i elementi iz različitih stilskih razdoblja. Ako tražite najstariji dio, to je onaj na vrhu stijene nazvane Sveta Katarina, pa nije čudo da glavni dio kompleksa čine upravo ostaci kapele Svete Katarine te dvije gotičke kule koje dominiraju cijelom vizurom. Stari grad Veliki Kalnik napušten je nakon razornog potresa sredinom 17. stoljeća, a tek su ga konzervatorski radovi u drugoj polovici 20. stoljeća zaustavili na putu do nestanka.

A kako ne bismo završili priču o starom gradu bez da spomenemo barem jednu legendu koja se veže uz njega, predstavit ćemo onu najpoznatiju. Napadi Tatara u 13. stoljeću bili su dugotrajni i kalničke rezerve hrane polako su se iscrpile. Lokalni branitelji, kako bi spasili kralja i sebe, jeli su ono što su imali iz svojih voćnjaka: šljive. Kao znak zahvalnosti što su brinuli o njemu i pomogli mu da odoli napadima neprijatelja, Bela IV., kaže legenda, proglasio ih je kalničkim plemenitašima.
Danas je Veliki Kalnik dostupan automobilom, jer je tik do njega planinarski dom. Iako će vas pogled na burg dovoljno impresionirati, ipak se usudite posjetiti ga izbliza i popnite se barem nekoliko stepenica. Tako ćete lakše zamisliti život u ovom gradu, koji nije bio lagan, te iskusiti pogled na nizinu, koji još uvijek oduzima dah.

KONTAKT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2020 Visit North Croatia

Korištenjem ove stranice,
slažete se s našim pravilima korištenja i privatnosti.