U POTRAZI ZA PRECIMA:
MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA

Sigurno većina vas zna za svjetski poznato i jedno od najstarijih nalazišta neandertalskih ostataka kod Krapine, no nešto je manje sigurno da ste i sami posjetili to mjesto. Nakon što pročitate ovaj članak, Muzej krapinskih neandertalaca bit će na vrhu vašeg must-see popisa, a evo i zašto.

Krenimo s brojkama da lakše zamislite važnost ovog mjesta: kada su prije stotinu godina završena iskapanja na Hušnjakovu brdu, u špilji visine 8 metara pronađeno je oko 900 ljudskih fosilnih kostiju. To je najbogatija zbirka ostataka neandertalskog pračovjeka prikupljena na jednom mjestu.

  • Starost ovog bogatog lokaliteta odgovara vremenu od 125.000 godina, što ga čini jednim od starijih u svijetu.

Osim ljudskih ostataka i brojne (izumrle) životinje ostavile su svoj trag. Pronađene kosti ogromnih životinja ukazuju na to da Zagorje nekad nije bilo toliko pitomo kao danas. Skulpture nekih od životinja pronaći ćete u parku ispred muzeja. Stanite kraj njih i prosudite sami: kako biste se osjećali pri susretu s takvom grdosijom?

  • A muzej? Izgrađen među dva brežuljka i sam je zamišljen kao špilja u kojoj ćete izgubiti osjećaj za vrijeme.

Na ulazu će Vas dočekati kratak film o životu neandertalske zajednice – bit će to odličan uvod u ono što vas čeka u ostatku muzeja. Ovdje možemo spomenuti jednu zanimljivu crticu iz suvremene kulture: ekipa koja je radila filmsku (protetsku) šminku za ovaj uvodni filmić svoj je zanat brusila na filmovima Gospodar prstenova. Postavite očekivanja visoko!

Ulaskom u muzej najprije ćete naučiti o razvoju znanosti – koje se pametne ljude smatralo ludima jer vjeruju u proces evolucije, a koji su naoko pametni ljudi vjerovali da je čovjek oduvijek isti čak i kada su im dokazi bili pred nosom.

Ako se i sami nećkate, dobrodošli u krapinski vremeplov. Drugi dio muzeja ispričat će vam priču od postanka svijeta do danas slikovito prikazanu unutar vremena od 24 sata. 

Skulptura prikazuje Lucy – najpoznatiji svjetski fosil hominida, koja je živjela puno prije neandertalskih ljudi
  • Neandertalac se pojavio 3 stotinke prije ponoći, a mi, moderni ljudi, još puno poslije njega. 

Osim dokaza o razvoju čovjeka, pronaći ćete u muzeju i bebu T-Rexa, dovoljno veliku da ne želite znati kako izgledaju roditelji. Tu su i fosili dopremljeni iz Afrike – prve životinje kod kojih su razvijene oči, kao i prastari meteorit pronađen na istom kontinentu. Volite Igru prijestolja? Odlično, u muzeju ćete pronaći pravo vulkansko staklo (opsidijan), popularno i korisno u spomenutoj seriji.

Ne isplati se duljiti – ako vas znatiželja vuče u prošlost svijeta, Muzej krapinskih neandertalaca će vas oduševiti. Za temeljit posjet iznajmite audio vodič (10kn) ili osobnog vodiča (150kn).

  • Spomenimo još da će Muzej uskoro proslaviti 10 godina u ovom suvremenom postavu. No proslavit će još nešto – milijuntog posjetitelja, 1.000.000. Želite li vi biti ova zgodna brojka? Pravac Krapina.

    

KONTAKT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2020 Visit North Croatia

Korištenjem ove stranice,
slažete se s našim pravilima korištenja i privatnosti.