Centar za posjetitelje Đurđevački pijesci

Tijekom 2022. uz vodič Razlozi za put na sjever u Centru za posjetitelje Đurđevački pijesci ostvarujete popust od 50% na individualne ulaznice.

Što god da prvo pomislite kad čujete za sjevernu Hrvatsku, sigurno ne mislite na pustinju. Ali tu ste u krivu, jer jedina hrvatska pustinja nalazi se upravo u sjevernom dijelu zemlje, kod grada Đurđevca. Naziva se Đurđevački pijesci (ili lokalno – peski), a među mještanima također je poznata kao Krvavi peski ili Hrvatska sahara. 

Priča o pustinji počinje daleko odavde, u visokim planinama Alpa. Nakon posljednjeg ledenog doba rijeka Drava je nosila velike količine prethodno raspadnutih stijena, zarobljenih struganjem ledenjaka, koje su se u većim količinama nataložile kod današnjeg Đurđevca.
Đurđevački pijesci danas su samo obris nekadašnjih pješčanih dina. Vjetar je, naime, nosio taj pijesak po ionako slabo plodnim okolnim poljoprivrednim površinama pa su mještani počeli saditi biljke na Krvavim peskima prilagođene ekstremnim uvjetima kako bi zaštitili svoje oranice. Ovaj geografsko-botanički rezervat zbog toga je obrastao vegetacijom pješčenjaka, posebne vrste prilagođene takvim neobičnim staništima koja se tamo trajno nastanila.
Osim samog prirodnog fenomena, kojim je šetnja kratka ali isplativa, svoj izlet možete obogatiti u nedavno otvorenom posjetiteljskom centru u gradu Đurđevcu. Kroz multimedijske sadržaje, jednako zanimljive mlađoj i starijoj populaciji, upoznat ćete posebnosti ovog jedinstvenog đurđevačkog pustinjskog krajolika.

Posjetite INTERNETSKU STRANICU Centra za posjetitelje Đurđevački pijesci i saznajte najnovije obavijesti o radnom vremenu i ulaznicama.