Dvor Trakošćan

Tijekom 2023. uz vodič Reasons to Go North u Dvoru Trakošćanu ostvarujete popust od 25% na individualne ulaznice.

Mnogima koji posjećuju sjever Hrvatske neizostavna je jedna lokacija – poznati dvorac Trakošćan, relativno blizu Zagreba, smješten na čunjastom brežuljku usred šume, s pogledom na park, i odrazom u jezeru koji krasi fotografije svih posjetitelja. Interijeri predstavljeni u dvorcu autentični su ambijenti druge polovice 19. stoljeća zbog čega je Trakošćan više od svih dvoraca Hrvatskog zagorja sačuvao duh koji istinski predstavlja život visokog hrvatskog plemstva tog razdoblja. 

No najposjećeniji, najpoznatiji i vjerojatno najistraženiji dvorac u ovoj regiji nije oduvijek imao takvu reputaciju. 

Danas nije u potpunosti razriješeno tko je izgradio prvu utvrdu iz 13. stoljeća – onu koja je prethodila sadašnjem dvorcu jer Trakošćan je u početku imao upravo obrambenu ulogu. Današnji izgled dvorac dobiva u 19. stoljeću tijekom restauratorskih pothvata najpoznatije trakošćanske obitelji: obitelji Drašković. Dok je Juraj Drašković čekao novce od prodaje drugih imanja i dvoraca kako bi obnovio najdraži mu Trakošćan, povremeno su ga iz sanjarenja prenuli drhtavi zidovi ondašnjeg oronulog dvorca.

No novac je prikupljen, a osim dvorca uređen je i vrt – spiralni prilaz dvorcu izgrađen je prije 150 godina, kao i veliko umjetno jezero koje se puni vodom obližnjih potoka maceljskog gorja. Zahvaljujući sretnim okolnostima u novijoj povijesti, briga o Trakošćanu je, za razliku od drugih dvoraca, bila kontinuirana pa ovaj dvorac skupa s perivojem još uvijek ponosno predstavlja baštinu Hrvatskog zagorja.

Posjetite INTERNETSKU STRANICU Dvora Trakošćana i saznajte najnovije obavijesti o radnom vremenu i ulaznicama.

CONTACT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2023 Visit North Croatia

By using this website
you agree to our terms of use and privacy policy.