Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji se poput zida uzdižu nad ravnicom posjetitelju nudi svašta—laganu šetnju planinarskim stazama, izazovne penjačke smjerove, istraživanje višestoljetne utvrde, kavu s prekrasnim pogledom ili pak šetnju “Ilicom” (što?). Nastavite čitati i saznajte 5 razloga za posjet Kalniku, i to što prije!

Mnoštvo staza koje vode prema vrhu Vranilcu

Vrh Kalnika naziva se Vranilac i doseže 643 metra nadmorske visine. Do njega je moguće doći s nekoliko strana budući da su planinarske staze Kalnikom dobro utabane i umrežene. Na put možete krenuti iz smjera Novog Marofa, odnosno sela Ljubelj Kalnički. U šumi Hruškovec kod svetišta moguće je parkirati auto i nastaviti pješke. S makadamske ceste ubrzo skrećemo na planinarski put na dobro označenom mjestu i nastavljamo prema vrhu. Uspon i staze s ove su strane nešto pitomije, ali zato uživanje traje duže. Nakon sat vremena naći ćete se na račvanju puteva gdje vas oznake vode prema vrhu s jedne strane ili prema planinarskom domu podno vrha u drugom smjeru. Oba izbora su dobra, iako Vranilac ipak pruža nešto bolji pogled.

Odlučite li krenuti prema vrhu s križevačke strane, tada je autom moguće doći asfaltiranom cestom do samog planinarskog doma. Mnogi se odlučuju upravo za takav pothvat jer je od parkinga do Vranilca potrebno tek oko 30 minuta hoda. Ipak, ovo je puno strmija strana planine koja će vas za upornost nagraditi prekrasnim vidicima.

Penjački smjerovi Kalnika

Veliki Kalnik je poznat kao jedna od najboljih penjačkih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Trenutno ima 150 smjerova podijeljenih u sedam sektora čija se dužina kreće od 4 do 22 metra, a dva su smjera dugačka 80 i 150 metara. Najviše smjerova nalazi se na stijenama na kojima leži i utvrda, no moguće je osvojiti i druge stijene koje su se naredale Kalnikom kao zubi (kako ih popularno i nazivaju).

Ljubitelji ovog sporta obično autom dolaze do planinarskog doma. Odmah s druge strane nalazi se utvrda s najvećim brojem penjačkih smjerova, a odatle je kratka šetnja i do drugih stijena u okolici.

Old Town of Kalnik

Počevši sa svojim spektakularnim smještajem na stijenama, kalnička utvrda nastavlja oduševljavati što više o njoj saznajemo. Povijest ovih zidova je gotovo tisućljetna jer je poznato da je Stari grad Kalnik već postojao 1243. godine. Bio je povremeno kraljevsko boravište, posebno poznat za vrijeme Bele IV kojeg su okolni seljaci hranili šljivama tijekom dugotrajnih tatarskih opsada. Kroz stoljeća ova je građevina doživjela brojne pregradnje i dogradnje pa joj se prvotni oblik izgubio. Napuštena je u 17. stoljeću i otada je prazna.

Posjet kalničkom starom gradu je moguć i besplatan, uz napomenu na ulazu o vlastitoj odgovornosti zbog vrlo strmih stepenica i nedostatka sigurnosnih ograda na visinama. Ako uz puno opreza ipak odlučite istražiti ovo prastaro zdanje, sigurno će vas oduševiti pogled s vrha na jednu i drugu stranu. Upravo odličan vidikovac u svim smjerovima objašnjava zašto je za vrijeme srednjovjekovnih ratovanja ovo bila idealna strateška pozicija za gradnju utvrde.

Kava s pogledom s terase planinarskog doma Kalnik

Planinarski domovi nerijetko nude idealne uvjete za kavu s pogledom. Jedan od njih je svakako Kalnik! S ogromne terase pogled možete usmjeriti direktno na Stari grad Kalnik i stjenovite obronke, a potom ga pustiti da odluta prema podravskoj ravnici. Uz planinarski dom nalazi se izvor pitke vode te puno stolova i klupa za odmor. Do planinarskog doma koji radi vikendom moguće je doći autom, a onda odlučiti hoćete li se ovdje i zaustaviti ili nastaviti istraživati pješice predivnu prirodu koja vas okružuje.

Šetnja kalničkom “Ilicom”

U podnožju Kalnika nalazi se mjesto Vukovec odakle možete krenuti na šetnju kraj starih obreških kleti i vinograda. Drvene kleti su nanizane jedna uz drugu pa su mještani prozvali ovaj mali etno-park kalničkom Ilicom. I odavde možete krenuti prema Velikom Kalniku—bit će to jedna dugačka šetnja prema vrhu. Isto tako možete izabrati posjet Malom Kalniku koji će vam biti nešto bliže, ali svakako još jedno prekrasno planinarsko iskustvo. O Malom Kalniku već smo pisali, pročitajte OVDJE.

Travel along the north of Croatia with the help of a guide REASONS TO GO NORTH. Discover 50 northern locations and awaken your inner adventurer.

Read more stories from the north...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

No Comments

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »