Ravna gora je najsjevernija i jedna od najzanimljivijih planina u Hrvatskom zagorju. Njezine južne padine neuobičajeno su strme za inače pitoma brda Zagorja, pa relativno niski vrhovi i pridjev u imenu lako mogu prevariti posjetitelja. Ova planina skriva nekoliko zanimljivih planinarskih puteva, a jedan od njih vodi prema prekrasnom vidikovcu Glažareva pećina o kojem pročitajte u ovom blogu.

Kako bismo došli do Glažareve pećine, planinarenje Ravnom gorom započinjemo iz smjera Žarovnice. Odmah poslije sela i ulaskom u šumu nalazi se prostor za parkiranje uz lovački dom. Nakon nekoliko minuta hoda cestom, krenite uzbrdo na stazu preko Laprnjaka označenu smjerokazom. Uspon ovdje uglavnom nije zahtjevan i većim dijelom prolazimo šumskom cestom koju gotovo cijelom dužinom slijedi glasan šum potoka. Šetnja ovim dijelom traje nešto više od pola sata dok ne stignete do strelice za vidikovac Glažareva pećina.

Dok se s vrha planine pruža se prekrasan pogled prema dvorcu Trakošćanu, Strahinjčici, a za dobre vidljivosti i oštrih vrhova Alpa, s vidikovca Glažareva pećina pogled je usmjeren prema drugoj strani, obroncima Ivanščice i Varaždinskom polju. Velik broj klupa omogućit će vam da sjednete i uživate u prekrasnom pogledu, iako gužve na ovom vidikovcu gotovo nikad ni nema. Kod vidikovca postavljena je spomen ploča i raspelo za hrvatskog branitelja, a mještani održavaju vidikovac te redovito organiziraju mise i druga događanja. Kad se nauživate prekrasnih vizura koje Glažareva pećina nudi, možete nastaviti prema vrhu vrativši se djelomično istim putem.

Prije vrha, do kojeg ima još gotovo sat vremena sporijeg hoda, čeka vas prozračna šuma s brojnim ponikvama/vrtačama po kojima je Ravna gora poznata. Riječ je o krškim oblicima ljevkasta ili okrugla udubljenja koji nastaju otapanjem vapnenca i dolomita. Iznad njih na Ravnoj gori uzdižu se visoka stabla bogatih krošnji koja cijeloj slici daju još impresivniji dojam.

Nastavljamo prema vrhu. Dolaskom do Filićeva doma vrijeme je za odmor s pogledom na dvorac Trakošćan, a ovdje će i djeca pronaći brojne sadržaje za igru i zabavu. Sam vrh nalazi se udaljen još nekoliko minuta. Pronaći ćete ga na nadmorskoj visini od 686 metara, u sred šume. Na vrhu je postavljena željezna i vrlo strma piramida s koje puca neometan pogled u svim smjerovima kao nagrada za trud i odvažnost.

Travel along the north of Croatia with the help of a guide REASONS TO GO NORTH. Discover 50 northern locations and awaken your inner adventurer.

Read more stories from the north...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

No Comments

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »