Istaknuta događanja u sjevernoj Hrvatskoj

Prosinac 2023.

Varaždin

Čarobni grad Djeda Božićnjaka – Otkrivamo vam najčuvaniju tajnu ovogodišnjeg Adventa – nakon što je prošle godine više desetaka tisuća posjetitelja posjetilo našeg Djeda Mraza, djedica je toliko zavolio Varaždin i odlučio je ostati ovdje. No ove godine priprema nam pravo iznenađenje – Čarobni grad Djeda Mraza! Stižu nam Baka Mraz koja nam sprema slatke delicije, zanimljive kreativne radionice i čarobne priče. Tu su i pomagači, vilenjaci koji će se pobrinut za neprekidni niz zabave i veselja, a svoje mjesto imat će i Grinch, no i on će biti u veselom, prazničnom raspoloženju.

Advent na Stančiću – Dobrodošli na Trg Miljenka Stančića – omiljeno mjesto okupljanja Varaždinaca tijekom Adventa, gdje čarolija nikada ne blijedi. Ovaj trg zrači romantičnom atmosferom, stvarajući savršeno mjesto za opuštanje s obitelji i prijateljima. Zalogajčići iz raznolikih adventskih kućica i neodoljivi okusi čine vašu posjetu nezaboravnom gastro avanturom. Osim toga, glazbeni program vikendima oživljava atmosferu i stvara savršen pozadinski zvuk adventskog iskustva. 

Panoramski kotač – Adventski Varaždin je čaroban iz svakog ugla, a panoramski kotač omogućit će posjetiteljima da u pogledu na blagdanski uređen Varaždin uživaju i iz ptičje perspektive. Adventski panoramski kotač bit će postavljen u Gajevoj ulici, a zahvaljujući čak 23 metra visine na koju se njegove gondole podižu, pogled na blagdanski uređen i osvijetljen Varaždin bit će zaista nezaboravan. Ovaj poseban užitak pogodan je za sve uzraste, a u svaku od 18 gondola kotača moći će se smjestiti četiri osobe.

Ledena čarolija – Advent je doba čarolije, ali što bi Advent bio bez leda i klizanja? Dobrodošli na Kapucinski trg gdje vas čeka veliko i bajkovito klizalište te čuveni ledeni tobogan. Uživajte u zimskoj zabavi koja će vas zagrijati taman toliko da možete uživati u svim ostalim čarima koje Advent u Varaždinu pruža.

Cijeli program Adventa u Varaždinu pronađite klikom na LINK.

Ivanec

Subota 02.12.  u 10h, Gradski park Ivanec 
Ivanečki rudarski dani

Nedjelja 10.12. u 9h, Centar Ivanca 
Obilazak Ivanečke planinarske obilaznice

Petak 22.12. u 20h, Gradski park 
Božićni plesnjak uz Kavalire

Cijeli program Adventa u Ivancu pronađite klikom na LINK.

Prelog

2. prosinca 2023. – SUBOTA
BAJKAONICA – ispred Trattorie Rossa u Prelogu – 9,30 sati
Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice i Društva Naša djeca Prelog održat će se u subotu, 2. prosinca, s početkom u 9,30 sati ispred Trattoria Rossa.

5. i 6. prosinac 2023. – UTORAK I SRIJEDA – PROSLAVA DANA GRADA PRELOGA
Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada.

8. prosinca 2023. – PETAK
IZLOŽBA SKULPTURA „POETIKA DIVLJINE“ IVANA MLADENOVIĆA – Muzej Croata insulanus Grada Preloga – 18 sati

15. i 16. prosinca 2023. – PETAK I SUBOTA
BOŽIĆNI SAJAM – Trg Slobode Prelog, 16.00 – 20.00 sati
Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva sve zainteresirane na Božićni sajam u Prelogu, koji je ove godine dio Adventske čarolije u Prelogu. Sajam će se održati na
prekrasno ukrašenom trgu, izlagači će moći predstaviti i prodavati svoje proizvode u divnoj Božićnoj atmosferi, a oba će dana pozornicu Trga Slobode zauzeti odlični akustični sastavi.

31. prosinca 2023. – SUBOTA
Doček Nove godine – Trg Slobode 1, Prelog – od 22.00 sata
Već tradicionalno građani Grada Preloga i njihovi gosti, u Novu će 2022. godinu ući zajedničkim dočekom na Trgu slobode ispred Doma kulture u Prelogu. Za dobru feštu pobrinut će ove godine Dobre vibracije, a uz šampanjac i čestitke gradonačelnika Ljubomira Kolareka, čeka nas i tradicionalni vatromet.

Cijeli program Adventske čarolije u Prelogu pronađite klikom na LINK.

Čakovec

2. 12. 2023. SUBOTA – Adventska šetnja 
17:00 – 19:00 Božićni kolodvor – druženje s Djedom Božićnjakom, vožnja vlakićem te izrada trenutnog ispisa fotografije

6. 12. 2023. Srijeda – 17:00 Sv. Nikola vas zove
Prolazak kočijom sv. Nikole od Perivoja Zrinski do Franjevačkog trga
Podjela slatkiša kod Sjenice na Franjevačkom trgu

14. 12. 2023. Četvrtak – Adventska šetnja
19:00 Božićni koncert Gradskog puhačkog orkestra Čakovec, Srednja Škola Čakovec

Cijeli program Adventa u Čakovcu pronađite klikom na LINK.

Koprivnica

Svakog vikenda od 9. do 30. prosinca, od 16:30 do 20:00, Park ispred koprivničkog Muzeja – Srednjovjekovni božićni sajam
Drugačiji božićni sajam u Koprivnici uključuje: sajam starih zanata, trgovci i obrtnici, srednjovjekovno slikarstvo, srednjovjekovne jaslice, streličarstvo za djecu, izložba srednjovjekovnih glazbala, kaligrafija, srednjovjekovna tiskara, lakrdijaši, srednjovjekovna kupelj, žongliranje vatrom, putujući trgovci, domaće životinje.

Cijeli program Srednjovjekovnog božićnog sajma u Koprivnici pogledajte klikom na LINK.

Krapina

02.12., od 8h na Trgu Ljudevita Gaja – Medeni sajam
Na 30-ak štandova nudit će se različiti blagdanski ukrasi, ali i med te proizvodi od meda. Isto tako, s obzirom da Udruga pčelara ove godine obilježava 40 godina postojanja, članovi udruge će imati i malu izložbu svih ‘rekvizita’ koji se koriste u proizvodnji meda.

Cijeli program Adventa u Krapini možete pronaći klikom na LINK.

KONTAKT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2023 Visit North Croatia

Korištenjem ove stranice,
slažete se s našim pravilima korištenja i privatnosti.