Muzej Međimurja

Tijekom 2023. uz vodič Razlozi za put na sjever u Muzeju Međimurja ostvarujete pravo na jednu gratis ulaznicu.

Iako je centar Čakovca bogat povijesnom arhitekturom – svakako će vam u oko upasti neobičan Trgovački kasino, raskošna zgrada s početka 20. stoljeća u stilu mađarske secesije – gradom ipak dominira monumentalni izgled stoljetne utvrde.

Čakovec je dobio ime po grofu Dimitriju Csakyju (Čakiju) koji je u 13. stoljeću ovdje podigao drvenu utvrdu. Kroz povijest, Čakovec je, kao i cijelo Međimurje, često mijenjao gospodare, a najslavnije razdoblje svakako je 16. i 17. stoljeće za vrijeme obitelji Zrinski. Iako su do danas ostali zapamćeni po slavnoj Zrinsko-frankopanskoj uroti iz 1670. godine – u što će vas uvjeriti i skulptura na ulazu u dvorac – ova obitelj pretvorila je čakovečku utvrdu u jedan od najraskošnijih hrvatskih, pa i europskih, dvoraca tog razdoblja.  

Stari grad Čakovec sastoji se od vanjskih obrambenih zidina peterokutnog oblika koji su izgrađeni u 16. i 17. stoljeću. Unutarnja pravokutna palača izgrađena je vjerojatno u razdoblju obitelji Ernušt (15. stoljeće), obnovljena za vrijeme Zrinskih (16. i 17. stoljeće). Oko tvrđave je prostrani park, nazvan park Zrinskih kojim svakako prošetajte i uživajte u pogledu na Stari grad sa svih strana. 

Unutar Starog grada danas djeluje muzej, otvoren od 1954. godine, a dijelovi bedema nedavno su pretvoreni u moderan muzejski postav nazvan Riznica Međimurja.

Posjetite INTERNETSKU STRANICU Muzeja Međimurja i saznajte najnovije obavijesti o radnom vremenu i ulaznicama.

KONTAKT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2023 Visit North Croatia

Korištenjem ove stranice,
slažete se s našim pravilima korištenja i privatnosti.