U spomen na veliku bitku protiv turskih osvajača, koja se ispred ovih zidina odigrala u svibnju 1545. godine, već godinama se u Konjščini održava srednjovjekovni sajam. I ovogodišnje izdanje Sajma predstavit će posjetiteljima srednjovjekovne običaje i način života, no naravno samo one lijepe—mračnu stranu minulih vremena s razlogom ćemo ostaviti u mraku.

U programu u subotu 13.05.2023. koji počinje u 10 sati a nastavlja se kroz cijeli dan (i dugo u noć) posjetitelji će uživati u starim plesovima, prezentaciji mačevanja, u nastupu žonglera, te prikazu srednjovjekovne bitke. Za one koji vole biti više od promatrača, možete se uključiti u razne radionice: radionica dječjeg mačevanja, srednjovjekovne igre, srednjovjekovno oružje i razne igre izviđača. Radionice traju tijekom cijelog održavanja Sajma. Zaključujemo da će zidine konjščinskog grada itekako živnuti tijekom Sajma što je već dovoljan razlog da označite 13.05. na kalendaru kao dan izletovanja u Zagorje.

Tražite li još neki razlog i pitate se je li ova utvrda po ičemu posebna, evo kratkog potvrdnog odgovora. Riječ je o zanimljivoj građevini u Hrvatskom zagorju jer je, za razliku od drugih utvrda koje su tražile sigurnost teško dostupnih planinskih dijelova, grad Konjščina izgrađen u nizini. Pravi je to primjer Wasserburga, odnosno utvrde zaštićene jarkom ispunjenim vodom. Nakon obilnih kiša voda se i dalje slijeva oko utvrde i time barem nakratko pokušava ilustrirati kako je Konjščina izgledala prije pola tisućljeća.

Vjerojatno najzanimljivija crtica iz povijesti ovog mjesta odnosi se upravo na bitku s Turcima Osmanlijama, koju ovaj Sajam obilježava. Naime, najveća bitka s turskim osvajačima na prostoru Hrvatskog zagorja odigrala se upravo ovdje. Hrvatsko je plemstvo tom prilikom izgubilo i potražilo utočište iza debelih zidova Konjščine. Jedan od plemića koji će se tako spasiti bio je Franjo Tahy, no kojeg je povijest ipak zapamtila u potpuno drugom kontekstu. Riječ je o onom istom Franji zbog čijeg su brutalnog ophođenja seljaci podigli slavnu Seljačku bunu, predvođeni Ambrozom (Matijom) Gupcem.

Stoga ako tražite mjesto velikog povijesnog značaja, nećete pogriješiti posjetom Konjščini. No čak i oni kojima povijesne priče nisu neki naročiti pokretač u životu zabavit će se šarolikom ponudom sada već tradicionalnog Srednjovjekovnog sajma pri Starom gradu u Konjščini.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »