Grad Prelog nudi prekrasno iskustvo u koje god doba ga posjetili. Tijekom godine ovaj grad na rijeci Dravi domaćin je brojnim događanjima zbog kojih je još vrjedniji posjeta. Evo što nas očekuje tijekom 2023.

Festival balona na vrući zrak Prelog – Hot air balloon festival Prelog

Baloni se vraćaju u Prelog! Drugi festival balona Prelog održat će se od 1. do 3. rujna na obali rijeke Dravi—u Marini Prelog!

Uživanje u pogledu na balone predviđeno je za petak, subotu i nedjelju i to od 6:00 ujutro i od 17:00 sati.

Osim prekrasnog pogleda prema nebu (a nekima i pogleda s neba prema zemlji), festival nudi i raznolik popratni program. Koncerti počinju u petak i subotu u 22:00 sata dok nas u petak očekuje i vatromet iznenađenja i bogat popratni gastro i dječji program.

1.9. Vesna Pisarović i bend
2.9. Neno Belan & The Fiumens
3.9. Obiteljski dan @ Piknik na Marini

Za rezervaciju letova balonom javite se na info@baloni.hr gdje ćete dobiti informacije i upute, cijene i trajanje leta. Bit će organizirana i podizanja balonima, za što uskoro slijedi više informacija.

Sportovi na vodi osvježit će vruće ljetne dane u Prelogu

Prava ljetna zabava očekuje vas u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog – vraćaju nam se Dani otvorenih vrata sportova na vodi. Veslanje u kajaku, kanuu, rafting čamcu ili pak na dasci za surfanje tijekom ljetnih mjeseci besplatno će se nuditi za sve zaineresirane posjetitelje, i one male i one velike. U organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga i Udruge sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, posjetitelji će moći isprobati brojne aktivnosti na jezero, a sve uz budno oko skipera koji će se pobrinuti za sigurnost svih korisnika plovila. Organizatori vam nude i mogućnost sudjelovanja u Ligi sportova na vodi – testirajte svoju kondiciju na jednom od plovila, potrudite se ostvariti najbolje vrijeme u veslanju kajakom (dvosjed) ili pak na SUP-u i krajem sezone možete osvojiti vrijedan poklon paket Turističke zajednice Grada Preloga.
Dani otvorenih vrata sportova na vodi odvijat će se u nekoliko termina tijekom ljetnih mjeseci – 9. srpnja, 23. srpnja, 6. kolovoza, 20. kolovoza i 2. rujna – uvijek u istoj satnici, od 14 do 18 sati. Dovoljno je ponijeti opremu za kupanje, a za sigurnosne prsluke i plovila pobrinut će se udruga „Croatian Outdoors“.


Dani otvorenih vrata sportova na vodi uključeni su u projekt „Razvoj i unapređenje turističkog proizvoda – Sportovi na vodi Grada Preloga“ koji je u velikom dijelu sufinanciran iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, odnosno Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je razviti i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijske menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan.
Prve aktivnosti projekta već su započele u travnju nizom edukacija potencijalnih skipera o sigurnosti na vodi kako bi se dodatno usavršile osobe koje već prakticiraju sportove na vodi u vlastite svrhe te imaju najmanje dvije godine iskustva u plovidbi i upravljanju plovilima na vesla.

 


ODRŽANO:


LegenDra

Lokacija: Novouređeni obalnom pojasu dravskog jezera kraj Preloga

Vrijeme: U nedjelju 18. lipnja 2023. od 14:00 do 19:00 sati

Djeco, roditelji i ostali entuzijasti! Pripremamo vam pravu poslasticu za cijelu obitelj! U Prelog se vraća LegenD(r)a – Festival legendi i mitova dravskog kraja. Očekuju vas radionice, pričaonice, aktivnosti za sve uzraste, odlična ponuda jela i pića!
U bogatom programu za sve uzraste, nastupaju profesionalne pripovjedačice bajki Sandra Vukoja, Ivanka Ferenčić Martinčić i Densi Radovan koje će svojim kostimima i scenskim nastupom posjetiteljima dočarati neobične svjetove i bića koja obitavaju u legendama. Ulaz na festival je slobodan, posjetitelje na info pultu očekuje karta manifestacije sa servisnim informacijama, a moguća je i nabava prve preloške baštinske slikovnice „Pesjanek te gledi“.

Pesjanek, Čudovište iz Drave


U okviru festivala organizira se likovni natječaj „Izradi svoje strašilo“ koji je raspisan za vrtićki te osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast i traje do 14.6.2023. Radovi prijavljenih natjecatelja bit će izloženi za vrijeme trajanja festivala, a pobjednici proglašeni u završnoj ceremoniji. Tekst natječaja je dostupan na http://knjiznice.nsk.hr/prelog/
Kreativce očekuje radionički kutak s hrvatskim autohtonim igračkama, filcanjem vune i eko nakitom kojeg će voditi umjetnice Tanja Tandara i Smiljana Strahija. Za one željne dinamičnih aktivnosti, DND priređuje natjecanje u Drofskim igračama te nagradni lov na blago.
Za ukusnu okrjepu pobrinut će se restorančić na kotačima „Bajzovih dvora“, kako ni najmlađi ni najstariji posjetitelji Festivala ne bi ostali gladni i žedni.
Organizatori vas pozivaju da provedete ugodno obiteljsko popodne na svježem zraku uz zanimljive i raznovrsne aktivnosti za svačiji ukus i želje. Poslušajte priču, dođite na piknik, osunčajte se na suncu, družite se s likovima iz legendi, oslikajte si lice, kostimirajte se, odmorite u hladu, fotografirajte s pesjanekom i pridružite na čarobnoj zabavi uz rijeku.

RASPORED DOGAĐANJA
14:00 sati PRIPOVJEDAONICA: Bajka i zaborav (Ivanka Ferenčić Martinčić) – otvaranje manifestacije
Izložba radova likovnog natječaja 14:00 – 18:00 sati
14:00 – 18:00 sati HAI RADIONICE: Hrvatske autohtone igračke (Tanja Tandara), FILCANJE: Smiljana’s Felt (Smiljana Strahija), LOV NA PESJANEKOVO BLAGO (DND Prelog), OSLIKAVANJE LICA (Dječji klub Sims)
15:00 sati PRIPOVJEDAONICA: Ni blizu, ni daleko (Sandra Vukoja)
15:00-17:00 sati EKO NAKIT (DND Prelog)
16:00 – 17:00 sati DROFSKE IGRAČE (Dječji klub Sims)
17:00 sati PRIPOVJEDAONICA: Čarobno pero (Sandra Vukoja)
18:00 sati PRIČA: Staklena gora (Densi Radovan)
19:00 sati Zatvaranje manifestacije i proglašenje pobjednika likovnog natječaja

Dani dravske ribe (17. lipnja, cijeli dan)

Lokacija: Sportsko-rekreacijska zona Marina Prelog

Ulaz: besplatan (konzumacija hrane i pića se plaća)

Ova topla lipanjska subota proširit će Prelogom miris finih jela i postati neizostavna destinacija svih ljubitelja ribljih delicija. Ako ste se pronašli u ovom opisu, u Marini Prelog moći ćete kušati jela u pripremi ribolovnih društava i nautičara, ili pak tradicionalnog fiš paprikaša gostiju iz Petrinje. Budući da uz dobro jelo ide i jednako dobro piće, Vinarija Dvanajščak-Kozol pobrinut će se da ne nedostaje njihovih finih vina.

No kako se dan ne bi pretvorio u nezdravi hedonizam, bit će ovdje puno prilika za rekreaciju! Besplatno se možete okušati u veslanju kajakom ili čamcem za rafting, a ako ćete biti spremni testirati svoj osjećaj ravnoteže, čekat će vas daske za surfanje (SUP). Ima li boljeg načina za proslavu početka vrućeg ljeta nego uz osvježavajuću rijeku i šarenilo okusa?

Fletni i stekli: Brzi i žestoki na međimurski način

Izvor fotografije: prelog.hr

Na ulice Preloga vraćaju se „Fletni i stekli“.

Treće izdanje automobilističke auto slalom utrke “Fletni i stekli” vraća se na ulice Preloga, ove godine upotpunjeno vožnjama kartinga. U organizaciji Auto karting kluba „DS RACING“ iz Preloga, a uz pomoć Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, u subotu 13. svibnja, u Prelogu nas čeka „3. FLETNI I STEKLI AUTOSLALOM PRELOG 2023.“. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Ako se odlučite za posjet, važno je znati da će tog dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Ove se godine očekuje blizu osamdeset posada koje će na ulice Preloga donijeti istinski oktanski spektakl.

Evo detaljnog rasporeda:

Subota 13. 5. 2023.

•    08:00    Početak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i verifikacije

•    09:00    Završetak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i verifikacije

  • Početak pregleda trkališta

•    09:30    1. sjednica žirija

•    10:00    Objava startne liste za trening, sastanak s vozačima

•    10:15    Pregled staze (Žiri, Promatrač HAKS-a)

•    10:30    Trening

•    12:00    2. sjednica žirija

•    12:15    Objava startne liste utrke

•    12:45    Svečano otvaranje natjecanja

•    13:00    1. vožnja

  • 30 minuta po završetku 1. ili 2.  vožnje: 2. vožnja, 3. vožnja
  • 15 minuta po završetku 3. vožnje: objava privremenih konačnih rezultata
  • 3. sjednica žirija

•    17:00    Objava konačnih rezultata

•    17:30    Svečano proglašenje rezultata i podjela nagrada

NEDJELJNI PROGRAM ODGOĐEN ZBOG NAJAVE LOŠEG VREMENA:
U nedjelju, 14. svibnja
, u Parku Mladosti pak se za najmlađe, od 10 do 16 godina, organizira Karting slalom. Promotivne vožnje Karting slaloma organiziraju se ove godine u nizu gradova Hrvatske na stazama koje su potpuno u skladu sa smjernicama FIA-e, Međunarodne automobilističke organizacije. Najmlađi će svoje vozačke vještine moći pokazati u kontroliranim uvjetima na zatvorenoj stazi, postavljenoj na rukometnom igralištu u Parku Mladosti u Prelogu. Vožnje su besplatne, a karting vožnje se mogu isprobati od 9 do 14 sati, u nedjelju 14. svibnja.

Prvomajska biciklijada i Vinski piknik (1. svibnja, u 9h)

Marina Prelog, mjesto organiziranja Vinskog piknika

Lokacija: Ulice grada Preloga i Sportsko-rekreacijska zona Marine Prelog

Sudjelovanje: besplatno

Ako volite razgledavati svijet na dva kotača, onda je ovo idealna prilika da upoznate Prelog! Počevši iz centra Preloga, biciklisti će proći kroz sedam okolnih mjesta koji spadaju u područje grada. Biciklijada nije natjecateljskog duha i u njoj mogu sudjelovati svi—mladi i stari, obitelji s djecom, ili prijatelji željni dobrog druženja. Bitno je samo da volite pedalirati!

Ima li vaš bicikl košaricu, ili ako ste spremni nabaciti mali ruksak, ponesite i dekicu. Jer ova biciklijada završava na zelenim površinama Marine Prelog gdje ćete moći uživati u vinskom pikniku uz vina Vinarije Dvanajščak-Kozol i dobrim ritmovima benda Hands&Voice.

Sajam cvijeća u Prelogu (od 21. do 23. travnja) 

Lokacija: Trg Franje Tuđmana, Prelog

Ulaz: besplatan

U organizaciji Turističke zajednice grada Preloga ovaj slikoviti grad, kao i svakog proljeća u zadnje 22 godine, ugostit će višednevni Sajam cvijeća. Na trgu iza zgrade Gradske uprave okupit će se uzgajivači cvijeća, sadnica, proizvođači vrtnih alata i strojeva, a događanje će dodatno obogatiti glazbeni i kulturno-umjetnički program.

Ove je godine Sajam cvijeća dijelom humanitarnog karaktera, a detaljan program je sljedeći:

Petak, 21. travnja – 16 sati
Dječji vrtić „Vesela loptica“
Dječji vrtić „Fijolica“
Plesno scenska skupina Udruge umirovljenika Prelog
Udruga Kalinka
Scifidelity Orchestra

Subota, 22. travnja – 10.45 sati
Mimohod i postrojavanje Zrinske garde Čakovec
Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog
Ženska vokalna skupina „Pučpuljike“
Dixieland band Čakovec

Nedjelja, 23. travnja – 15 sati
Pjevački zbor Grada Preloga
Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec
Puhački orkestar Grada Preloga
Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog

Za sve ljubitelja bilja ova cvjetna oaza bit će prava inspiracija za uređenje okućnica, balkona, vrtova i svih drugih kutaka koje krasi zelenilo. Ako ste jedan od njih ili ste spremni to postati, za posjet Sajmu cvijeća u Prelogu odvojite dovoljno vremena jer raznolika ponuda i popratni program mogli bi vas zaokupiti satima.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »