Između grada Čakovca i Marine Prelog nalazi se Pribislavec s čijeg brežuljka cijelo područje nadgleda dvorac Feštetić. Zbog svojih arhitektonskih karakteristika u neogotičkom stilu, ovaj dvorac posjetitelja lako asocira na poznatu školu čarobnjaštva Hogwarts. To nije nužno netočno jer podudarnost je veća od vizualnog dojma—do nedavno ovdje je zaista bila škola, a lako moguće da je iznjedrila i pokojeg čarobnjaka u nekom znanstvenom području. 🙂

No vratimo se u nešto dalju prošlost. Na ovom je mjestu isprva stajao stariji dvorac Zrinskih, poznatih vlasnika Čakovca. Njima je dvorac ovako blizu čakovečkog doma služio za dane lova u vrijeme kada je cijelo ovo područje bilo okruženo gustim šumama. No kad je Zrinsko-frankopanska pobuna ugušena dvorac u Pribislavcu preuzima obitelj Althan. Iako su ga oni počeli obnavljati, zasluge za današnji izgled idu staroj turopoljskoj velikaškoj obitelji po kojima dvorac nosi ime: Feštetićima.

Na mjestu starog dvorca Feštetići su podigli novi sredinom 19. stoljeća i to u stilu koji imitira gotiku. Uočit ćete ga na šiljastim lukovima, velikim prozorima i brojnim ukrasima. Ovakav stil gradnje bio je popularan u ono doba, pa i dvorac Trakošćan (koji je baš 1850.-ih godina bio u procesu velike obnove) nosi elemente neogotike. Feštetići su ostavili trajni pečat vlasništva u Pribislavcu, pa ako se nađete kod ovog dvorca svakako iznad ulaza pronađite grbove ove obitelji.

Iako je postojao velik okolni perivoj, s fontanama i vodoskocima, gradnja naselja u suvremenije doba širila se i polako gazila nekadašnji veliki vrt. Još nekoliko starih stabala dokazuje da su Feštetići itekako brinuli da im okoliš bude ugodan za dnevne šetnje. Danas to možda najbolje potvrđuje stablo magnolije koje je kako bi se barem još nakratko sačuvalo proglašeno spomenikom parkovne arhitekture. Dvorac, koji je danas u vlasništvu Međimurske županije čeka početak obnove, trenutno je zatvoren za javnost, no upravo cvatnja ove magnolije u rano proljeće dovoljno je dobar razlog da ga posjetite i pogledate izvana.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »