Na najsjevernijim točkama sjevera Hrvatske nalaze se mjesta čija bi vas neobičnost mogla iznenaditi. Riječ je naravno o prirodi Međimurja, i to onog gornjeg.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Možda je najbolja početna točka za istraživanje prirode ovog kraja Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u mjestu Križovec. Ovaj centar uspio je u naumu da prekrasnu prirodu između dvije rijeke – Mure i Drave – predstavi posjetiteljima na jednako zanimljiv način. Povest će vas u istraživanje biljnog i životinjskog svijeta uz rijeke i u njima, te predstaviti utjecaj čovjeka na okolinu, kroz prošlost pa sve do danas. Raspitajte se u centru o legendarnom hrastu Adamu kojem je posvećena brvnara na ulazu, i kako je njegovim rušenjem Međimurje prestalo biti sinonim za područje gustih, višestoljetnih šuma. Teško je reći kome će se Centar za posjetitelje Med dvemi vodami više svidjeti – malima ili onim starijim – no brojne nagrade za dizajn interijera neka budu još dodatna potvrda da ga je vrijedno posjetiti. Svi koji na ulazu pokažu naš vodič Razlozi za put na sjever imaju pravo na popust na ulaznice. Više o radnom vremenu i ulaznicama saznajte OVDJE.

Peklenica

Samo nekoliko minuta vožnje od Centra za posjetitelje Med dvemi vodami nalazi se mjesto Peklenica čije ime potječe od pekla – nafte koja izvire iz zemlje. Natpis na ulazu u Spomen park naftaštva govori da se nafta u Peklenici počela vaditi 1856. godine što je čini prvim naftnim poljem na svijetu. Primjenom jednostavnih rješenja, iz okna dubokog četiri metra dnevno se moglo izvaditi 30-35 litara teške crne nafte. U današnjem spomen parku u koji je ulaz besplatan uređeno je manje reprezentativno okno. Pogledom u njega vidjet ćete da ovdje nafta još uvijek polagano krčka i izvire iz dubine planeta.

Spomen park naftaštvu Peklenica

Mlin na Muri

Nastavljamo dalje uzvodno uz rijeku Muru iako ona nije vidljiva s glavne ceste. Ipak, dolaskom do popularnog izletišta Mlin na Muri u selu Žabnik odjednom postajemo svjesni ove tekućice koja je dobrim dijelom iscrtala granicu između Međimurja i Slovenije odnosno Mađarske. Mlinovi su dugo kroz povijest bili prepoznatljive točke Mure na kojoj ih se prije samo stotinjak godina okretalo čak devedeset. Danas je ostao samo jedan čijom se obnovom željelo sačuvati znanje starog zanata proizvodnje brašna. Posjet Mlinu na Muri bit će divno iskustvo za sve ljubitelje prirode, a Mlinarska kuća odmah pokraj pozvat će vas da odmorite uz žubor mutne i mistične rijeke. Za one željne aktivnijeg odmora ovdje možete krenuti na kružnu eko-pješačku stazu imena Svetomartinska Mura, dugu 4.5 kilometara.

Mađerkin breg

Da ne bi stekli dojam kako je Međimurje isključivo ravnica, na kraju ove ture popnite se na, sada već pomalo kultni, Mađerkin breg. Samo je tri metra niži od najviše međimurske točke (Mohokosa s 341 metrom nadmorske visine), no zbog svojeg položaja čini puno bolji vidikovac. Zahvaljujući stepenastim vinogradima zasađenim po gotovo svim brežuljcima u vidokrugu, Mađerkin breg izgleda pomalo egzotično. Na njegovom vrhu, do kojeg je lako doći laganom šetnjom, nalazi se ugostiteljski objekt sa zaista jednim od najboljih pogleda u regiji. Za dobrog vremena s vrha ovog brijega moguće je vidjeti Sloveniju, Mađarsku, pa čak sve do Austrije i Slovačke.

Prijedlog smještaja

Ako se odlučite na višednevnu turu Međimurjem, prijedlog za smještaj je romantična Kuća za odmor Luria Green. Osobe koje pri dolasku pokažu naš vodič Razlozi za put na sjever ostvaruju popust na smještaj tijekom 2022. godine u visini od 10%. Više o Kući za odmor Luria Green saznajte OVDJE.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »