Ako ste posjetili ili barem čuli za Pokojec, moguće da ste isprva pomislili na planinarski dom (Lujčekova hiža) do kojeg je lako doći automobilom i koji je omiljeno vikend izletište, posebno za obitelji s djecom. No ako ste zainteresirani za pravo planinarsko iskustvo, onda se uputite do obližnjeg vrha Ham.

Prema Hamu se kreće iza Lujčekove hiže po šumskom, dobro markiranom putu. Nakon većih kiša ovaj početni dio staze može biti dosta blatnjav, no riječ je uglavnom o ravnom terenu. Slijedeći planinarske oznake veći dio puta je lagan ili srednje zahtjevan, osim pred sam vrh kada se sa šumskog puta skreće na planinarsku stazu gdje uspon zadnjih 20 minuta postaje dosta zahtjevniji. Vrh Ham nalazi se na 679 metara nadmorske visine, a od Lujčekove hiže do njega potrebno je oko 1 sat i 30 minuta hoda.

Na vrhu koji je obrastao vegetacijom nije uređen vidikovac. No duž puta na nekoliko mjesta otvara se širok pogled prema obroncima Ivanščice, a šuma kroz koju staza vodi je prekrasna – posebno u proljeće kada duž cijele staze cvate proljetno cvijeće.

Pogledajte u galeriji naš izlet do vrha Ham.

O ovoj i drugim destinacijama sjeverne Hrvatske možete pročitati u vodiču sjeverom RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »