Tople jesenske dane najbolje je iskoristiti boravkom u prirodi, a ako uz to uspijete organizirati izlet na neko do sad neotkriveno mjesto, sigurno ćete stvoriti dugotrajnu uspomenu. Jedna od takvih avantura za mnoge će biti posjet Mačkovoj špilji i vidikovcu Tri žaklji, smještenim u šumama između Donje Višnjice i Klenovnika. Mi smo krenuli od Klenovnika i posjetili najprije špilju, a potom vidikovac.

Mačkova špilja

Mačkova špilja paleontološki je spomenik prirode, te važno nalazište na području Hrvatske, ali i u ovom dijelu Europe. Ova špilja visoka je 3 metra pri ulazu, a njezine dvije dvorane ukupne dužine 25 metara tisućljećima su služile kao zaklon. U njoj su otkriveni ostaci 138 vrsta i podvrsta životinja, od čega su najčešći ostaci špiljskog medvjeda, izumrlog na europskom kontinentu prije 20.000 godina. Važno otkriće ovog lokaliteta je čeona kost neandertalskog pračovjeka.

Kako do špilje? Za posjet špilji, najlakše (i najbrže) je doći do mjesta Goranec (općina Klenovnik). Pri kraju sela, na adresi Goranec 12, silazimo ulijevo s ceste na put koji se odmah grana pa odabiremo stazu koja najprije paralelno nastavlja s cestom nekoliko desetaka metara, a potom ulazi u šumu. Staza uskoro dolazi do izvora uz koji se nalazi sjenica za predahnuti i odmoriti, a put prema špilji nastavljamo stazom ispod izvora. Ova šumska staza ima markacije no nisu obnovljene pa se teško po njima snalaziti. Zato nakon 5 minuta hoda na račvanju šumskog puta nastavljamo desno. Konačno, kod natpisa (koji je doduše oštećen) skrećemo desno na kratak ali strmi uspon prema špilji.

Tri žaklji

U blizini Mačkove špilje, ali na nešto većoj nadmorskoj visini, nalazi se vidikovac na vrhu stijena poznat kao Tri žaklji. S ovog mjesta pogled se pruža na sjeverne obronke Ravne gore, dolinu u kojoj su smještena pitoreskna zagorska sela (Donja i Gornja Višnjica, Bednjica, Cvetlin), a u daljini nazubljene vrhove nešto viših slovenskih planina. Zaključili smo da je ovo idealno mjesto za promatranje zalaska sunca, ali ako dođete puno ranije poput nas pogled će i dalje biti nenadmašan.

Kako do Tri žaklja? Nakon što dođete na istu lokaciju u Gorancu (Goranec 12), pješice do Tri žaklja ima otprilike pola sata. Potrebno je pratiti cestu koja se nakon nekog vremena pretvara u šumski put. Skretanje prema vidikovcu nije posebno označeno, no kad se nađete na maloj čistini u šumi i s lijeva vidite stol i klupu za odmor, stigli ste do vidikovca.

Pogled s vidikovca Tri Žaklji

O izabranim destinacijama sjeverne Hrvatske možete pročitati u vodiču sjeverom RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »