Forest bathing na engleskom, shinrin-yoku na japanskom, ili u domaćem prijevodu šumska kupka, pojam je koji je 1980-ih skovao japanski liječnik i znanstvenik Qing Li. Svojim je istraživanjima potvrdio zašto se osjećamo toliko bolje nakon boravka u šumi, a njegovo otkriće i najtvrdokornije gradske tipove već desetljećima potiče da povremeno udahnu malo šumskog zraka. Što je šumska kupka i gdje u nju uroniti, saznajte niže.

Svoja iscrpna višegodišnja istraživanja dr. Qing Li provodio je u različitim okruženjima—u dubokoj lišćem bogatoj šumi, u šumi bez lišća, u gradskim parkovima ili urbanim središtima bez drveća. Njegovi rezultati pokazali su da boravak u prolistaloj šumi, za razliku od drugih okruženja, povećava razinu NK stanica, tzv. prirodnih ubojica. Uloga tih stanica u našem tijelu je da pronalaze, buše i ubijaju bolesne stanice (npr. napadnute virusom). Drugim riječima, boravak u šumi djeluje izuzetno blagotvorno na naš imunološki sustav.

No zašto prolistale šume? Čini se da drveće putem svojeg lišća ispušta kemijske spojeve i obogaćuje šumski zrak fitoncidom. Drveću ovakvo ponašanje služi da se brani od napada nametnika, a udisanjem šumskog zraka obogaćenog spomenutim kemijskim spojevima pomaže i ljudskom organizmu u borbi protiv bolesti.

Odmah nakon boravka u šumi, razina NK stanica u našem tijelu se znatno povećava. No s vremenom opet pada te je potrebno ponoviti posjet kako bismo redovito obogaćivali naš imunološki sustav. Stoga dr. Qing Li predlaže dugotrajni boravak u šumi barem jednom mjesečno. Tijekom zimskih mjeseci preporučuje se boravak u zimzelenim šumama, jer njihove iglice su zapravo lišće i imaju istu ulogu kao i lišće listopadnog drveća.

Ako se pitate kako se radi šumska kupka, oduševit će vas jednostavnost ovog postupka. Cilja zapravo nema osim biti u šumi i udisati šumski zrak. Lagano kretanje ubrzat će rad srca, no preporučuje se meditativna šetnja, a ne zahtjevni planinarski pothvat jer, kao što i samo ime govori, šumska kupka treba opuštati.

Stoga je idealno mjesto za uranjanje u šumu i udisanje njezinog bogatog zraka Poučna staza u gustoj šumi uz Dravu u Varaždinu. Ona počinje kod Dravskih bazena, a ulaskom u šumu krenut ćete na nezahtjevnu kružnu stazu toliko raskošnog zelenila da ćete dobiti dojam kao da ste u zabačenoj (ali ipak dobro utabanoj) džungli. Putem ćete povremeno naići na ploče s pričama o biljkama i životinjama ovog prostora, a sigurno će vas oduševiti balkon/vidikovac iznad močvarnog prostora koji daje potpuno novi pogled na ovo carstvo klorofila.

Normalnim hodom, šetnja traje oko 45 minuta, no kao pravi “šumski kupači” sigurno ćete se htjeti zadržati i duže. Naravno da je najbolje vrijeme za istraživanje ove staze ljeto, no treba imati na umu i komarce kojih trenutno nema puno, ali su uobičajeno uporni. Samo ne dozvolite da vam miris spreja protiv insekata u potpunosti prekrije miris ovog bogatog šumskog prostora—za što djelotvorniji forest bathing bolja opcija su dugi rukavi.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »

Festival balona u Prelogu

Nema komentara

Počeo je još jedan Festival balona na vrući zrak u Prelogu! Našim objektivom dočekali smo prve balone koji su sletjeli u Marinu Prelog, a koja…

Read More »