Kada posjetite Vinicu, posjetili ste mjesto višestoljetne povijesti na koju su itekako ponosni današnji Viničanci. Zbog toga predstavljamo tri baštinska lokaliteta Vinice, nezaobilazna kada se nalazite u ovom kraju.

Prednost da bude predstavljen prvi dobio je najstariji lokalitet, burg Vinica. Zajedno sa sličnim burgovima poput Ludbrega i Kneginca u nizinskom području, te Bele, Ivanca i Toplica u brežuljkastom pojasu, štitio pristup gradu Varaždinu i Varaždinskom polju. Iako je prvo spomenut 1353. imajući veliku ulogu u obrani varaždinskog kraja, sada već stoljećima propada jer je plemstvo 17. stoljeća, ohrabreno manjim ratnim opasnostima, odlučilo kako stari grad ne pruža dovoljno komfora za ugodan život pa su izgradili dvorce u nizini. Posljednjih godina provode se konzervatorski i restauratorski zahvati na burgu Vinica, potpomognuti Ministarstvom kulture, no oni napreduju dosta sporo. Ipak, posjet burgu i pogled prema varaždinskoj ravnici uvjerit će vas u njegovu važnost za vrijeme turbulentnog razdoblja srednjeg vijeka.

Iako smo Arboretum Opeku već više puta spominjali, jednostavno se ne može govoriti o baštini viničkog kraja bez da se spomene i ovaj biser, bez obzira što mu trenutno stanje nije ni blizu sjajnog. Ono što Opeku čini jedinstvenom i vrijednom je bogatstvo mnogih egzotičnih biljnih vrsta iz cijele sjeverne hemisfere. Zbog svojih vrijednosti, park je danas spomenik vrtne arhitekture i jedan od tri arboretuma u Hrvatskoj. Park kakav danas poznajemo počeo se oblikovati sredinom 19. stoljeća, kada je grof Marko Bombelles postao vlasnik imanja, a dvorac (danas ruševan s planovima o obnovi) počeo preuređivati u duhu historicizma. Današnjem parku i dvorcu možda nedostaje nekadašnji sjaj, no zato ima mistike u izobilju pa će šetnja ovim stazama sigurno biti nezaboravna.

Treća baštinska točka koju želimo predstaviti nalazi se tik uz Arboretum. Riječ je o nedavno obnovljenoj tradicionalnoj viničkoj kući koja čuva znanje o tome kako su vinički seljaci živjeli do prošlog stoljeća. U kući je uređen hodnik i tri prostorije – kuhinja, blagovaonica i spavaća soba, s izloženim originalnim pokućstvom i nekoliko vjernih replika. Uz kuću se nalaze uređene gospodarske zgrade u kojima se također nalaze izlošci nekada neophodni za vođenje seoskog domaćinstva. Kuća je obnovljena u sklopu europskog projekta kojem je cilj očuvanje i prezentacija kulturne baštine, što se ovdje uspješno provelo. Kako biste posjetili tradicionalnu kuću u Vinici potrebno se prethodno najaviti u Općinu Vinica, radnim danom od 7 do 15 sati na telefon 042 722 233.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »