Ako idete prema Kalniku iz smjera Novog Marofa, proći ćete kroz Gornju Rijeku. Odmah uz cestu, doduše ograđen, nalazi se ljepuškasti dvorac Erdödy-Rubido. Kao većina dvoraca u Hrvatskoj, zadnjih je desetljeća napušten i polako propada. A isto kao i većina stoljetnih građevina, ovaj dvorac ima svjetlije i mračnije priče iz svoje povijesti.

Nakon brojnih dogradnji u raznim stilovima današnji izgled dobiva krajem 19. stoljeća: oblik slova U, kula sa svake strane, istaknuto pročelje, veliki prilaz. Okolni perivoj imao je najviše baroknih obilježja, no zapuštenost a potom i intervencije u posljednjih pedeset godina u potpunosti su promijenile njegov izgled.


Najpoznatija stanovnica ovog dvorca živjela je u njemu u 19. stoljeću: Sidonija Erdödy Rubido, prva hrvatska koncertna pjevačica i operna primadona. Bila je aktivna u ilirskom pokretu i prva je izvela koncertni nastup na hrvatskom jeziku, iako je do tada bilo uobičajeno izvoditi pjesme na njemačkom.
No, otprilike 100 godina poslije dolazi mračno doba za dvorac Erdödy-Rubido. Tijekom Drugog svjetskog rata služio je kao logor i mjesto preodgoja židovskih dječaka do starosti od 14 godina. No mnogi su ovdje i umrli te su pokopani u perivoju dvorca.


Iako dvorac sam po sebi za ništa nije ni zaslužan ni kriv, ako ćete prolaziti ovim dijelom možete zastati i pogledati ga s ceste. Da vam ne bi ostao u previše tmurnom sjećanju, evo još jedne informacije: prilaz kakav vidite danas daleko je od romantičnih vizija od prije 200 godina. Ispred dvorca nalazio se cvjetnjak površine 800m2, a okolni veliki perivoj imao je povrtnjak, voćnjak, zimski vrt i dugačke aleje za ugodne dnevne šetnje.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »