Iako je Ivanščica vrlo popularna destinacija zaljubljenika u prirodu, većina njih gleda prema vrhu planine i zanemaruje ono što se skriva u podnožju. Ako se ipak odlučite odvojiti vrijeme za potragu za Šumima, područjem potoka i slapova, sigurno vam neće biti žao. Osim ljetnog osvježenja, pronaći ćete pravi mali dragulj u srcu planine.

Već približavanjem čut ćete potok kako opravdava svoje ime – skriven drvećem i grmljem primamljivo žubori. Pokraj glavnog slapa, višeg od dva metra što će mnoge ugodno iznenaditi, nalazi se drveni stol s klupama gdje ljeti možete uživati u hladovini drveća i svježini koja dolazi iz hladne vode potoka. Ako ste imalo pustolovni, prošećite nizvodno i naići ćete na još mnoštvo manjih slapova i jedan prekrasan buk koji će vas potaknuti da opet odmorite noge, ovaj put odabirom sjedišta na nekom od kamenja. 

Kako doći do Šuma? Za najbolje iskustvo, krenite pješke s planinarskog parkinga u Prigorcu prema stazi Prekrižje, ali umjesto skretanja na stazu nastavite cestom (prateći smjerokaz) koja će se uskoro pretvoriti u makadamski put. Čekat će vas 40 minuta lagane šetnje kroz šumu, a na svim važnim skretanjima nalaze se smjerokazi tako da ćete teško zalutati. Od Prigorca do Šuma put se uglavnom spušta, a kad dođete na najnižu točku s lijeve strane otvorit će vam se velika livada uz koju teče potok.

Šumi, s kapacitetom od 25 litara u sekundi, jedni su od četiri glavna izvorišta na Ivanščici, planini izuzetno bogatoj vodom. Tu su još Žgano vino, Bistrica i Beli zdenci te zajedno čine dio vodoopskrbnog sustava Ivanca.

Redoviti planinari Ivanščicom već dobro znaju da ih njezine staze nikad neće ostaviti žednima, a potok i slapovi Šuma, zbog svoje čiste i hladne vode, idealno su mjesto za osvježenje ljeti. Na kraju ovog teksta, ako ste se prepoznali kao ljubitelj tekućica i pronalazite poseban užitak u šumu rijeka, potoka i slapova tada bismo vas nazvali aquaphilom—ljudima koji vole biti u blizini vode. Doduše, i oni koji prije nisu bili, nakon posjeta Šumima to postaju!

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »