VRAŽJI STOLČEK

Iako nosi zanimljiv naziv, Vražjem stolčeku sigurno ne bi tako porasla popularnost da je samo ime ono što ga izdvaja. Pogled s ovog mjesta prema Ivanščici i njezinim obroncima u daljini, te krivudava dolina rijeke Bednje u blizini, jedinstven su prizor čak i za brežuljkasto Zagorje. Kamena stijena zanimljivog izgleda – zaista oblika stolice – omogućit će vam da se relativno udobno smjestite i uživate u pogledu. Do njega vas dijeli dvadeset minuta pomalo skliskog uspona koji vrijedi svakog koraka.

Do Stolčeka je stvarno potrebno tek nekoliko minuta hoda od parkinga do kojeg će vas dovesti navigacija upišete li ime u Google kartu. S druge strane ceste kreće uspon po vrlo dobro utabanom putu. Markacije su pomalo zbunjujuće pa netko tko dolazi prvi put treba obratiti pozornost na sljedeće: nakon nekoliko minuta hoda uzbrdo s desne strane naići ćete na manju ravninu (livadu) nakon koje se, par metara dalje, skreće s glavnog na manji puteljak desno u šumu. Tim putem uskoro ste kod Stolčeka, iako korijenje i ponekad strma uzbrdica otežavaju šetnju.

Da je pogled spektakularan uvjerite se na fotografijama, iako one ne dočaravaju stvarnu ljepotu.

No, ovo mjesto nije važno samo zbog ljepote prirode – na vrhu brežuljka iznad Stolčeka u prošlosti je postojala utvrda neobično izduljenog tlocrta čije ostatke još uvijek možete uočiti. Ako uzmemo u obzir dobar pogled na dolinu Bednje, nije čudno da je upravo ova pozicija izabrana za gradnju utvrde. Nedavno postavljeno uže pomoći će vam da savladate kratku, ali strmu uzbrdicu od Stolčeka do ostataka utvrde, a potom možete nastaviti stazom i kružno se vratiti ponovo do podnožja. 

Ova građevina bila je dugačka 150 i široka 25 metara. Njezine se ruševine još naziru, no danas nije jasno iz kojeg razdoblja potječe. Iako su pronađeni ostaci ljudskog djelovanja iz dalje prošlosti, spomenuta građevina vjerojatno je izgrađena kao mjesto odmora na putu u Svetu zemlju za vrijeme križarskih ratova. Informativna točka o spomenutoj građevini nalazi se u podnožju brežuljka, uz cestu s koje kreće put prema Stolčeku.

U blizini Vražjeg stolčeka možete posjetiti još nekoliko odličnih lokacija: izletište Pokojec i vrh Ham, vrh Čevo  a tu su i tri Bele, dvorci uz rijeku Bednju. 

Pronađite inspiraciju za putovanja sjevernom regijom Hrvatske i tijekom 2022. ostvarite popuste na ulaznice u odabrane muzeje te na smještaj u odabranim kućama za odmor.

ZA VIŠE INFORMACIJA O DOSTUPNOSTI ILI NARUDŽBI, JAVITE NAM SE NA LINKU.