VRAŽJI STOLČEK

Svatko iz okolice Varaždina začudit će se kad se prvi put nađe na Vražjem stolčeku: Kako to da ovdje još nisam bio/bila? Svi oni iz daljih krajeva čudit će se nečem drugom: zar postoje lokalci koji još nisu posjetili ovo mjesto?

Pogled na dolinu rijeke Bednje i obronke planine Ivanščice ostavlja bez daha, a dramatičnost pejzaža kao da ne pripada inače pitomom Zagorju. Ipak, tu je i vrijedi svakog koraka u tih dvadeset minuta pomalo skliskog uspona.

Da, do Stolčeka je potrebno tek nekoliko minuta hoda od parkinga do kojeg će vas dovesti navigacija. S druge strane kreće uspon po vrlo dobro utabanom putu. Nema markacija pa netko tko dolazi prvi put treba obratiti pozornost na sljedeće: nakon nekoliko minuta hoda uzbrdo s desne strane naići ćete na manju ravninu (livadu) nakon koje se, par metara dalje, skreće s glavnog na manji puteljak desno u šumu. Tim putem uskoro ste kod Stolčeka, iako korijenje i ponekad strma uzbrdica otežavaju šetnju.

Da je pogled spektakularan uvjerite se na fotografiji, iako ona ne dočarava stvarnu ljepotu.

Inače, na vrhu brežuljka iznad Vražjeg stolčeka postojala je impozantna građevina dugačka 150 i široka 25 metara, čije se ruševine još naziru, no danas nije jasno iz kojeg razdoblja potječe. Iako su pronađeni ostaci ljudskog djelovanja iz dalje prošlosti, spomenuta građevina vjerojatno je izgrađena kao mjesto odmora na putu u Svetu zemlju za vrijeme križarskih ratova. Informativna točka o spomenutoj građevini nalazi se u podnožju brežuljka, uz cestu s koje kreće put prema Stolčeku.

KONTAKT

Visit North Croatia
by LITOPS, vl. Anica Šimunec

info@visitnorthcroatia.com

Copyright © 2020 Visit North Croatia

Korištenjem ove stranice,
slažete se s našim pravilima korištenja i privatnosti.