S toplijim danima mnogi traže inspiraciju za izlet i boravak u prirodi. Ako svoje slobodno vrijeme volite provoditi na utabanim planinarskim stazama, onda je vrh Čevo, najistočniji i najistaknutijih vrh Ivanščice, idealno mjesto za jednodnevni izlet i dobru rekreaciju.

Neka vas mala nadmorska visina (562m) ne zbuni—Čevo nudi dugačke šetnje laganim stazama, kao i brze ali zato zahtjevnije uspone stjenovitim dijelovima. U ovo proljetno doba šumsko tlo prekriveno je šarenim cvijećem, a i drveće je već polako počelo listati. Ako trebate još nagovaranja, evo pet razloga zašto svi vole Čevo!

Zovu ga Zagorski Klek

Jedna strana prilično je pitoma, dok je druga toliko strma da su vidljive stijene. Upravo zbog svojeg istaknutog vrha Čevo podsjeća na puno veću planinu sličnih karakteristika—na Klek, planinu iznad Ogulina. Ako imate u planu planinarenje na Klek, možda vam pohod na njegovu zagorsku inačicu može biti dobro zagrijavanje. Pri tome nemojte podcijeniti Čevo jer, iako puno niže, uspon sjevernim stazama zahtijeva itekako dobru kondiciju.

Dovoljno staza na izbor

Markirane staze različite zahtjevnosti potvrda su ljubavi lokalnih (i udaljenih) planinara prema pohodu na ovaj vrh. Možete tako izabrati ostaviti auto na uređenom parkiralištu u Završju Podbelskom i početi odavde uspon na Čevo. Isprva nešto laganija staza, uskoro postaje strmija, a pred sam vrh račva se u dva smjera: stjenovitu ali atraktivnu Tafrinu stazu, ili nešto lakši okolni put.

Ako pak želite dugačku i ne pretešku šetnju, možete krenuti od strane ribogojilišta u Beli. Prateći planinarske markacije, ova staza odvest će vas okolnim putem do vrha Čeva i uglavnom pri tome štedjeti vaš napor—sve do pred kraj kad će ipak malo morati testirati vašu izdržljivost. 

Put na Čevo je put u prošlost

Oni koji se odluče laganijim ali duljim putem iz Bele usput će biti nagrađeni još jednom zanimljivošću. Na označenom mjestu možete skrenuti na kratak i strm uspon do Puste Bele—ruševina jedne od najvećih srednjovjekovnih utvrda u ovom kraju. U svojih tisuću godina Pusta Bela nakupila je svakakve priče, pa možda da ukratko spomenemo onu koja još uvijek raspiruje maštu posjetitelja: navodno je u povratku s Križarskih ratova ovdje utočište pronašao slavni engleski kralj Rikard Lavljeg Srca.

Prekrasan vidikovac

Pogled sa samog vrha blokira okolno drveće, no samo par metara dalje otvara se predivna vizura doline rijeke Bednje i obronaka Ivanščice s Balkona—čak i ako dođete na oblačan prvi dan proljeća kao mi. Bednju možete pogledom pratiti uzvodno prema selu Margečan podno vrha Ham, a na jednom od okolnih brežuljaka nalazi se i sada već dobro znani Vražji stolček. S druge strane pogled seže prema Varaždinu kraj kojeg se bijeli njegovo veliko jezero.

Vrijeme za odmor

Kad se zasitite razgledavanja ovdje ima dovoljno klupa za odmor podno krošnji drveća ili u novo uređenoj sjenici. Čevo nema planinarskog doma zato svu hranu i piće ponesite sa sobom.

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »