Ako ste ikad vozili kroz mjesto Podrute, pogled vam je morao odlutati prema velikim šarenim stijenama koje se dižu u vis u blizini. Na dijelu ovih stijena uređeno je Penjalište Pokojec za one željne adrenalina, no postoji i okolna staza kako biste došli do vrha i uživali u prekrasnom pogledu s vidikovca.

Mještani ovo područje zovu Bugarska, navodno prema radnicima iz Bugarske koji su svojevremeno ovdje radili na kamenolomu. Do podnožja stijena nije uopće komplicirano doći: u mjestu Podrute kod križa (svetišta) skrenite na sporednu cestu, a potom slijedite putokaze na raskrižjima. Cesta u jednom trenutku prelazi u makadamski put, a do livade u podnožju moguće je i autom i pješice.

Jednom kad se nađete ispod stijena možete se zavaliti na drvene klupice i uživati u pogledu na ovu prirodnu ljepotu. Toliko su iznenađujuće udobne da mi ni kod jednog posjeta ne propuštamo priliku barem malo ovdje zastati. Nedaleko klupa počinje staza prema stijenama. Iako nije dugačak put do podnožja stijena, na mjestima je pomalo zahtjevan, a dodano otežava kamenje koje se nalazi na dijelovima staze. Oni koji imaju namjeru popeti se težim putem do vrha stijena, veselit će se činjenici da je ovdje uređeno nekoliko desetaka smjerova zbog čega je ovo jedno od najvećih penjališta u sjevernoj Hrvatskoj. Prvi smjerovi nastali su 1986. godine, no prije nekoliko godina provedena je obnova kako bi penjalište bilo sigurno, ali i atraktivno posjetiteljima iz Hrvatske i inozemstva.

Ako niste od onih koji uživaju u ovakvoj vrsti adrenalina, možete krenuti okolnim putem (počinje s lijeve strane penjališta) i krenuti prema vrhu na kojem vas čeka prekrasan vidikovac. Uspon je kratak ali vrlo strm, te držite oko na stazici koja će vam se pojaviti nakon nekog vremena s desne strane. Ona će vas dovesti do klupe na vrhu stijena na kojoj se možete odmoriti i uživati u pogledu. Pogled seže preko sela na obronke Ivanščice. U daljini se vidi utvrda Grebengrad—jedna od najvećih utvrda na Ivanščici i još jedno omiljeno izletište—i guste šume oko nje.

Želite li još malo produljiti boravak ili pojačati tjelovježbu, nakon odmora na vidikovcu vratite se na glavnu stazu i nastavite uzbrdo. Doći ćete do vrha Rudski gobec koji se nalazi na 596m nadmorske visine. Odavde se pruža pogled prema vrhu Čevo i iza njega prema varaždinskoj ravnici, no sam vrh Rudski gobec nije uređen za posjetitelje, odnosno nema uređenog prostora za sjedenje i odmor osim ako vam se trava ne čini idealnom podlogom. Ako ipak imate želju za hranom i pićem iz planinarskog doma, nastavite stazom (koja se sada počinje spuštati) i dolaskom do makadamske ceste skrenite desno—uskoro ste kod Lujčekove hiže na Pokojcu, planinarskog doma i omiljenog izletišta brojnih Varaždinaca (i šire).

Putujte sjeverom Hrvatske uz pomoć vodiča RAZLOZI ZA PUT NA SJEVER. Otkrijte 50 sjevernih lokacija i probudite avanturista u sebi.

Pročitajte još priča sa sjevera...

5 razloga za posjet Velikom Kalniku

Nema komentara

Kalnik se uzdiže na granici između Zagorja i Podravine i jedno je od omiljenih izletišta planinara i svih ljubitelja prirode. Ova planina nazubljenih vrhova koji…

Read More »

Festival balona u Prelogu

Nema komentara

Počeo je još jedan Festival balona na vrući zrak u Prelogu! Našim objektivom dočekali smo prve balone koji su sletjeli u Marinu Prelog, a koja…

Read More »